Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un asteroide apropant-se a la Terra

Sorpresa entre els astrònoms: Un asteroide no detectat quasi impacta contra la Terra el cap de setmana

La roca espacial, de la mida d’un camió, va passar-nos a tan sols 7.000 quilòmetres de distància, més a prop inclús que els satèl·lits artificials que ens orbiten

Imatge d'un asteroide apropant-se a la Terra
L'asteroide va passar fregant la Terra sense que ningú el pogués anticipar | Arxiu

Un asteroide desconegut de la mida d'un camió  es va aproximar aquest passat primer cap de setmana de maig al nostre planeta a una de les distàncies més curtes mai registrades per a aquest tipus de cossos celestes. No obstant, cap dels satèl·lits que monitoregen el cel a la recerca d'objectes propers a la Terra (NEO) va aconseguir detectar-lo amb anticipació.

Més a prop que molts satèl·lits que orbiten la Terra

L'asteroide nomenat '2020 JJ' va ser descobert per l'observatori Mount Lemmon Survey a Arizona (EUA) gairebé en el moment de la seva màxima aproximació, quan es va situar a tan sols a 7.000 quilòmetres al damunt de l’oceà Pacífic, una distància ínfima en termes astronòmics. D'acord amb els registres històrics de la NASA, que abasten observacions des de 1900, es tracta de  la sisena aproximació d'un asteroide més propera a la Terra en més d'un segle.  D'aquesta manera, es va situar fins i tot més a prop que molts dels satèl·lits que orbiten al voltant del nostre planeta.

Un asteroide de mides petites

El fet que l'objecte passés desapercebut fins a l'últim moment s'explica per la seva grandària. Els especialistes de l'agència espacial nord-americana estimen el seu diàmetre entre 2,7 i 6 metres.  Es tracta d'una mida força modesta, res a veure en comparació amb el '1998 OR2', l'asteroide amb la cridanera forma similar a una mascareta sanitària que a finals d’abril es va aproximar a 6,3 milions de quilòmetres de la Terra amb una mida molt més gran.

Fins i tot en cas d'haver impactat contra el nostre planeta, en aquest cas, el '2020 JJ' possiblement no hauria causat grans estralls degut a la seva mida. No obstant això, el seu sigil·lós acostament serveix com una advertència sobre els potencials perills que comporten els asteroides propers a la Terra.