La vacuna d'AstraZeneca segueix estant d'actualitat després de convertir-se en el fàrmac més qüestionat en la lluita contra el coronavirus.
L'administració d'aquesta vacuna en persones menors de 60 anys va ser prohibida en diversos països europeus a conseqüència dels casos de trombes detectats.
La decisió sanitària va acabar generant desconfiança entre la població que ja s'havia posat la primera dosi, que havia de triar entre posar-se la segona dosi d'AstraZeneca o de Pfizer i assumir el risc derivat de la vacuna.
Per això, en aquest moment totes les mirades estan centrades en l'anomenada dosi de reforç de la vacuna.
Les companyies encarregades de produir els sèrums contra el coronavirus de Pfizer i Moderna ja van anunciar la necessitat de reforçar la resposta immune al nou coronavirus amb una tercera dosi, però hauran de repetir dosi els immunitzats amb AstraZeneca?
Diversos països inicien la campanya de reforç de les vacunes contra la covid
Espanya està a molt pocs dies d'arribar a la immunitat de grup amb el 70% de la població amb la pauta completa de la vacuna.
Davant la imminent arribada de la desitjada immunitat de ramat, les autoritats sanitàries espanyoles ja estan parlant de posar una tercera dosi a la població. Un debat que ha sorgit especialment arran de la virulència i gran capacitat de transmissió de les noves soques del virus.
Els casos de coronavirus s'han disparat a tot el món per la variant delta, que continua sent un os dur de rosegar tot i l'eficàcia de les vacunes.
El panorama actual ha portat diversos països a aprovar la injecció de terceres dosis entre la seva població.
És el cas d'Israel, que va ser un dels primers països a aconseguir la immunitat de ramat. Tot i així, en aquesta ocasió, la nova campanya de reforç estarà centrada en la població més vulnerable al virus: els majors de 50 anys.
També és el cas dels Estats Units, on prop d'1,2 milions de persones ja han rebut una tercera dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna.
Però què passa amb la resta de vacunes? En el cas de Janssen, l'única monodosi que s'administra, encara no hi ha hagut una decisió al respecte.
AstraZeneca aclareix si serà necessària una tercera dosi de la vacuna contra la covid
No obstant això, en el cas d'AstraZeneca tot fa indicar que sí que serà necessari. En primer lloc, perquè el govern britànic ja ha aprovat l'administració de terceres dosis d'aquest fàrmac a la seva població.
I, en segon lloc, perquè els estudis que han dut a terme els desenvolupadors de la vacuna avalen la tercera punxada.
Els resultats obtinguts en dos assajos de la Universitat d'Oxford han determinat que la vacuna d'AstraZeneca provoca millor resposta immunitària després de la tercera dosi.
De fet, l'estudi assenyala que el reforç del sèrum sis mesos després d'haver rebut la segona dosi multiplica per sis els nivells d'anticossos. A més, neutralitza en major mesura les variants alfa, beta i delta.
Tot i que les dades són aclaridores, els científics britànics de moment es neguen a recomanar la inoculació d'una tercera dosi a la població general.
El motiu? Consideren necessari prioritzar la vacunació als països subdesenvolupats abans de tornar a vacunar la població dels territoris més rics.
«No hem de córrer a donar dosis de reforç a milions de persones mentre el temps s'esgota per a aquelles que no en tenen cap. Primeres dosis primer. És així de simple», adverteix Andrew Pollard, cap del grup de vacunes de la Universitat d'Oxford, en una columna publicada a 'The Guardian'.