Muntatge fotogràfic d'una mossegada de la mosca negra en una cama i de fons un sanitari

La nova plaga que arriba de la mà de la calor: Mossegades molt doloroses

La mosca negra és habitual en zones rurals, però en les últimes setmanes ha anat apareixent a les ciutats

L'onada de calor que va afectar Espanya fa uns dies ha provocat que proliferin diversos tipus d'insectes, però sobretot, un especialment. Parlem de la mosca negra, un petit insecte del qual la seva mossegada pot arribar a ser molt dolorosa. Aquesta mosca s'ha trobat per diverses zones del país i amenaça de provocar al·lèrgies i forts dolors a les zones sobre les quals incideix.

El canvi climàtic i les elevades temperatures registrades en diverses zones de la península Ibèrica han provocat que augmentin aquests insectes. Actualment, s'estan veient mosques negres en llocs on no solien aparèixer prèviament i aquest fet preocupa els experts en la matèria. Aquest és un insecte autòcton, però que no sortia de les riberes dels rius i zones d'àmbit rural.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«És una mossegada en forma de serra, deixant un tall sagnant i summament dolorosa»

«La mossegada de la mosca negra té forma de serra, deixant un tall sagnant i summament dolorosa que pot arribar a infectar-se», apunta 'Anecpla'. És a dir, parla la patronal d'empreses que combaten plagues d'insectes. Aquí no estem referint-nos a una senzilla picada de mosquit, que sol molestar gairebé sempre.

«Hi ha casos on l'esquinçament deixa rastre durant setmanes i les infeccions i reaccions al·lèrgiques poden arribar a ser molt alarmants, havent-hi d'hospitalitzar a persones en alguns casos», exposen. La veritat és que aquesta mosca, de tan sols sis mil·límetres de grandària, pot matar ratolins o ocells en el cas de mossegar en grup.

Localització de la mosca negra a Espanya

Una cosa que cal tenir molt present és on podem trobar aquesta mena de mosca al nostre país. A més, des d''Anecpla' expliquen com és el cicle de vida d'aquest temut insecte.

«El seu cicle de vida, que pot completar-se des d'uns dies fins a diversos mesos, pot arribar a reduir-se a la meitat quan fa molta calor. Així va passar la setmana passada, produint-se així un 'boom' demogràfic i, conseqüentment, un augment de picades». Així ho afirmen des d''Anecpla' per explicar per què han abandonat els seus entorns habituals.

Respecte a la seva ubicació, aquesta classe de mosques es donen freqüentment en les riberes dels rius, on es reprodueixen. Les mosques negres eren habituals en ambients rurals, però tot ha canviat d'un temps ençà. En l'última setmana, se les ha vist en ciutats com a Saragossa, Valladolid i Madrid (al barri de Villaverde, a sud de la capital).

Els millors consells si pateixes una mossegada de la mosca negra

Hem de tenir molt clar el que cal fer en cas de patir una mossegada de mosca negra. No cal gratar-se, en primer lloc, i des d''Anecpla' recomanen aplicar gel o una pomada sobre la superfície danyada. Alhora, en cas de patir cefalees o dolors, el més positiu és acudir a un hospital per ser tractat de manera immediata i evitar més problemes.

D'altra banda, per tenir menys possibilitats que aquest tipus d'insecte ens mossegui, hem de fer el següent. La mosca negra actua pel dia i pot introduir-se dins de la roba. Per això, es recomana vestir amb peces més aviat clares, sense colors cridaners i cal evitar passejos per les riberes dels rius a última hora de la tarda.

Una altra mesura, per als habitatges en aquest cas, és instal·lar mosquiteres en portes i finestres. Així, ens mantindrem allunyats d'aquest insecte tan voraç amb altres éssers vius. Els éssers humans hem d'estar molt alerta davant la proliferació de la mosca negra a Espanya, que esperem no vagi més enllà d'alguns casos aïllats de mossegada.