Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Sanitat dona llum verda: canvi de plans en la vacunació a Espanya

Cinc comunitats han anunciat que pensen avançar la immunització dels que han passat la malaltia

Des de l'inici del procés de vacunació, Espanya es va marcar un objectiu fonamental: aconseguir que el 70% de la població es vacunés contra la covid-19. Sanitat va anunciar que aquest objectiu es podria assolir abans de finalitzar el mes d'agost, i la veritat és que hi ha una elevada possibilitat que així sigui. El 70% s'assolirà en els propers dies o setmanes, però el que no està clar és que això vulgui dir que Espanya obtingui la tan anhelada immunitat de grup.

Els experts afirmaven que aconseguir-la implicaria el cessament de la transmissió del virus i es podria tornar a la 'vella' normalitat. No obstant això, cada vegada són més les veus que posen en dubte que arribar a aquesta fita sigui tan efectiu. Hi ha qui considera que fins que no es tingui el 85 o el 90% de la població vacunada, no s'arribaria a la immunitat de grup... i alguns fins i tot asseguren que no s'aconseguirà.

«Seguir vacunant", l'objectiu d'Espanya un cop s'arribi al 70% d'immunitzats

Un cop s'arribi al 70% de la població vacunada, no acaba res: l'objectiu al nostre país passa per seguir administrant vacunes. Ho ha deixat molt clar en constants intervencions públiques la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Espanya es vol aproximar al màxim al 100% de la població vacunada i s'esforçarà a tractar de convèncer els més reticents.

Un altre dels flancs en què Sanitat s'ha proposat avançar en els propers mesos és el de les persones que ja han passat la malaltia. El protocol de vacunació del Ministeri estableix que, un cop passada la malaltia, han de passar sis mesos des de la infecció per a rebre la vacuna. Però els esforços per augmentar els percentatges d'immunització al nostre país han propiciat un canvi en aquest aspecte.

En el Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut, que es va celebrar dimecres passat, el tema es va posar damunt de la taula per part d'algunes comunitats autònomes. Els seus responsables en matèria de sanitat van proposar esperar tan sols dos mesos, i no sis, perquè els infectats de covid-19 puguin rebre la vacuna. En concret, van ser Aragó, el País Basc, Catalunya, les Canàries i Navarra les que van promoure aquesta opció.

El canvi pot suposar un avenç significatiu en la vacunació d'entre 500.000 i un milió de persones. En un moment en què trobar braços per vacunar costarà cada vegada més, aquesta mesura pot ajudar a avançar en percentatge de vacunats. A la reunió, Sanitat no es va oposar a la proposta d'aquestes regions, que podran convocar els seus contagiats quatre mesos abans del que s'havia previst inicialment.

Vacunar els contagiats de covid-19: És segur fer-ho abans de sis mesos des que es van infectar?

Així doncs, a partir d'ara els contagiats de covid-19 es podran vacunar dos mesos d'haver contret la malaltia, i no sis. El canvi és positiu tant per al nostre país com per als afectats en particular, que es podran vacunar abans. Però és segur rebre la punxada quatre mesos abans del que estava inicialment previst?

La resposta dels experts és positiva, tal com recull aquest dijous, 19 d'agost, 'La Razón'. Consideren que no hi hauria problema a avançar la punxada als que han passat la malaltia fins i tot a un mes després de contagiar-se. Als Estats Units, per exemple, ara es fa als tres mesos, però els centres per al control i prevenció de malalties (CDC) d'aquest país creuen que seria segur fins i tot deu dies després de la infecció.

En definitiva, doncs, Espanya fa un gir significatiu en l'estratègia de vacunació. Una decisió que propiciarà un nou pas endavant en l'augment del percentatge d'espanyols amb la immunització completa.