Imatge d'un dispositiu dels Mossos d'Esquadra durant el toc de queda.

Desapareix el toc de queda a Barcelona i 128 municipis més de Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya només accepta el toc de queda a 19 municipis i argumenta que la decisió del Govern de rebaixar el llindar es justifica per raons d'ordre públic

Terrabastall pel toc de queda a Catalunya després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'aplicar-lo, només, a dinou municipis. La sala del contenciós-administratiu s'ha pronunciat sobre la sol·licitud del govern català d'allargar durant dues setmanes més el confinament nocturn, fins al 3 de setembre. D'entre les conseqüències de la decisió, una d'elles és la suspensió del toc de queda a Barcelona.

El TSJC diu que la rebaixa es justifica per raons d'ordre públic

El Procicat preveia aplicar el toc de queda a 148 municipis, sota el precepte d'un canvi de criteri en la selecció de les localitats afectades. Es passava, segons la decisió del Govern, del mínim de 250 casos positius de Covid-19 per cada 100.000 habitants a 125. Era la segona vegada que es pretenia endurir el confinament nocturn, però continuarà tal com està.

De fet, així, entre altres, es responia a les demandes d'algunes localitats, especialment de platja i amb alfuència turística. En elles, com algunes de la Costa Brava o el Maresme, es demana que s'empari la prevenció i la seguretat en espais freqüentats i que pateixen aglomeracions i que es donin més recursos.

Tanmateix, el Tribunal Superior de Justícia critica la rebaixa del llindar que el dimarts va anunciar el Govern. El tribunal diu que les mesures proposades pel Govern no es justifiquen per raons sanitàries, sinó per motius de seguretat o ordre públic.

La Fiscalia ja havia defensat l'opció de mantenir el toc de queda només als municipis amb una incidència acumulada a set dies superior als 400 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants, ja que no veia justificat l'enduriment del llindar del Govern. L'executiu, per contra, a més de considerar l'aplicació als municipis amb incidència de més de 125, també ho pretenia pels municipis envoltats per aquests. 

Els municipis on sí que s'ha aprovat el toc de queda

Així doncs, el confinament entre la una i les sis de la matinada només queda autoritzat a dinou poblacions. Es tracta d'Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí, segons ha comunicat el tribunal.

Tan sols dinou municipis entren al garbell

De fet, algunes poblacions que no van accedir a la llista prevista per al nou confinament nocturn van reaccionar-hi amb queixes. Però finalment, segons 'betevé', sense l'aprovació del TSJC, tot això quedarà en va. Només hi haurà toc de queda a dinou municipis dels 947 que hi ha a Catalunya, entre els quals no es troba Barcelona, que a data del 15 d'agost té una incidència acumulada els últims set dies de 128,92.

El TSJC sí que aprova les restriccions ja vigents

No obstant tot això, el Tribunal Superior de Justícia sí que ha aprovat les restriccions fins ara vigents però que també requerien una actualització. Es tracta de la limitació de les reunions a un màxim de deu persones i la restricció de l’horari de totes les activitats fins a dos quarts d'una de la matinada. A més, els assistents a esdeveniments d’oci o culturals han d’estar asseguts i han de mantenir la distància interpersonal de dos metres i mig.