La companyia farmacèutica AstraZeneca ha assegurat aquest divendres que no ha trobat proves que la vacuna contra el coronavirus produeixi un major risc de trombosi, després d'haver-se detectat casos en alguns països europeus de persones a les quals se'ls havia inoculat.
«Una anàlisi de les nostres dades de seguretat de més de deu milions de registres no ha mostrat evidència d'un major risc d'embòlia pulmonar o trombosi venosa profunda en qualsevol grup d'edat definit, el gènere, el lot o en qualsevol país en particular amb la vacuna», ha dit un portaveu de la companyia.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Al·lèrgies greus, un possible efecte secundari d’AstraZeneca
El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les seves sigles en anglès) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha identificat al·lèrgies greus, com per exemple la anafilaxia, com a possibles efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per la companyia AstraZeneca.
Així ho ha informat en un comunicat fet públic aquest divendres, després de realitzar una revisió de 41 informes de casos de possible anafilaxia observada en al voltant de 5 milions de vacunes administrades al Regne Unit. «Després d'una revisió acurada de les dades, creiem que és probable que existeixi un vincle amb la vacuna en, almenys, alguns d'aquests casos», ha dit en un comunicat l'agència.
L’anafilaxia és un efecte secundari conegut que pot ocórrer, molt rarament, amb les vacunes, i, de fet, està inclòs com a risc potencial en el pla de gestió de riscos per a la vacuna contra el coronavirus AstraZeneca.
La EMA aconsella no rebre la segona dosi si es desenvolupen aquests símptomes
Per tant, tal com ha recordat l'agència en un comunicat, la informació del producte ja conté un advertiment sobre reaccions anafilàctiques. Aquesta informació també destaca la necessitat que el tractament mèdic apropiat estigui disponible en cas d'un esdeveniment anafilàctic amb la vacuna, i ja s'inclou una recomanació que les persones que reben la vacuna siguin monitorades durant almenys 15 minuts després de la vacunació.
Per això, la EMA ha aconsellat que qualsevol persona que desenvolupi una reacció d'aquest tipus després de la primera dosi de la vacuna no rebi la segona dosi. Aquest consell, que està alineat amb totes les vacunes COVID-19 autoritzades a la UE, roman sense canvis, per la qual cosa l'actualització de la informació del producte no requereix cap canvi en la pràctica clínica.
Aquest dijous, l'agència va informar que està estudiant els esdeveniments trombòtics reportats a Àustria després de l'administració de la vacuna contra la COVID-19 d’AstraZeneca, si bé va assegurar que, de moment, no hi ha indicis que la vacunació hagi causat aquestes afeccions, «que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna».
Catalunya retira preventivament milers de dosis d'AstraZeneca
De fet, prossegueix, el número observat d'aquesta mena d'esdeveniments és significativament menor en els vacunats del que caldria esperar entre la població general. Diversos països europeus, com Àustria o Dinamarca, han suspès l'ús de la vacuna Covid-19 d'AstraZeneca després dels informes sobre casos greus de coàguls de sang en persones que l'havien rebut.
El departament de Salut de la Generalitat també ha retirat «per prevenció» 2.000 dosis de la vacuna d'un lot d'AstraZeneca a l'espera d'un informe definitiu de l'Agència Europea del Medicament (EMA, en les seves sigles en anglès) sobre els casos de trombosis.