Ahir dijous ens fèiem ressò del greu desencadenant produït a Dinamarca després d'administrar la vacuna contra la covid-19. Una dosi d’AstraZeneca proporcionada al país va fer saltar totes les alarmes arribant al punt fins i tot de paralitzar de manera temporal el procés de vacunació amb aquesta mena de dosi. Els experts apunten que és molt precipitat relacionar aquest fàrmac amb els trombes, encara que per a ser previnguts, ràpidament la Direcció General de Sanitat danesa ha fet una pausa en el subministrament d'aquesta.
Instantàniament la notícia s'ha fet eco a tot el món, en plena campanya de vacunació amb la dosi d’AstraZeneca, per estar relacionada amb una mort. Així s'ha confirmat a través d'un comunicat de les autoritats sanitàries de la zona.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
A Espanya, Margarita del Val, viròloga del CSIC, s'ha pronunciat sobre aquesta vacuna d’AstraZeneca, després de rebre la notificació de 30 casos de trombes o problemes de coagulació de la sang en el conjunt dels cinc milions d'europeus que han inoculat aquesta vacuna desenvolupada també per la Universitat d'Oxford.
Margarita del Val afirma que estan «més pervinguts que amb qualsevol altra vacuna».
Per part seva, la EMA va explicar que «el nombre d'esdeveniments tromboembòlics en persones vacunades no és major que el número observat en la població general». De la mateixa forma, la viròloga sosté que la situació s'està analitzant, però que, així i tot, «cal tenir en compte que som mortals i l'important és saber si les trombosis estan relacionades només amb les persones vacunades o si es donen amb la mateixa freqüència que es registren en la població natural».
D'altra banda, també ha ressaltat que, en aquests moments, «sembla que els casos de trombosis no se surten dels números habituals». Encara que, «per excés de precaució, cal analitzar cada mínim indici». «Estem sent més previnguts que amb qualsevol altra vacuna», ha afirmat.
Actualment, l'Agència Europea del Medicament sosté que no existeix evidència sòlida per a establir que la dosi d’AstraZeneca sigui la causa principal dels episodis per trombes notificats i ha recomanat oficialment continuar administrant-la. Malgrat aquestes declaracions, països com Itàlia, Dinamarca, Noruega i Islàndia, a més d'Estònia, Lituània, Letònia i Luxemburg, han decidit ser cauts i suspendre el subministrament d'aquestes dosis d’AstraZeneca, o només amb algun lot en concret (ABV5300).
Tal com succeeix amb els efectes d'aquest virus, en el cas de les conseqüències i efectes adversos d'aquesta vacuna en concret contra la covid-19, els més perjudicats són les persones majors, encara que l'experta apunta que «en els més joves té més reacció» que els majors per com treballa el seu sistema immunitari. Una resposta que, encara que sigui més forta, no significa que el sistema sigui millor.
D'igual forma, del Val ha insistit en l'important que és la vacunació als majors i als malalts crònics. Aquest dijous, la Comissió de Salut Pública va acordar incloure en els grups que ja estan establerts el procés de la vacunació al subgrup de determinats malalts greus que han estat considerats ara com a ‘grups d'alt risc’.
El propòsit de continuar baixant la incidència
«Abans teníem més la por ficada en el cos, però ara hem de tenir l'esperança», amb aquestes paraules, Margarita del Val ha llançat un missatge d'optimisme a la ciutadania en uns moments en els quals s'està veient més baixa la taxa d'incidència acumulada a Espanya durant les últimes setmanes.
«Podem aconseguir-ho, som dels països que més dràsticament baixem les onades de contagis i sabem mantenir-les», ha assegurat la viròloga en comentar sobre si s'aconseguirà salvar a moltes persones de risc de morir de covid-19.