Astúries torna a les franges horàries per sortir a passejar

A més, han demanat a la població que no surti de les seves cases excepte per causes de necessitat

Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona
Astúries torna a les franges horàries per sortir a passejar | Europa Press

El govern del Principat d'Astúries publicarà dijous que ve, 5 de novembre, un document que pretén retornar a la comunitat a una espècie de 'Fase 0' de la desescalada, com en el mes de maig passat, encara que seria més suau.

Segons ha anunciat el conseller de Salut del Principat, Pablo Fernández Muñiz, el nou text demanarà expressament a la població un «autoconfinament domiciliari», demanant-li a la ciutadania que es quedi a casa i no surti excepte per a activitats fonamentals i essencials, ja que l'actual Estat d'Alarma no permet que aquesta mesura s'imposi de manera obligatòria.

A més, el document establirà, com en la Fase 0, una sèrie de franges horàries perquè les persones més vulnerables, com les persones majors o amb patologies prèvies, especialment respiratòries, puguin sortir al carrer amb major seguretat.

Cal recordar que Astúries ha estat una de les comunitats que ha fet una petició formal al Govern espanyol perquè adapti el text de l'actual estat d'alarma, i d'aquesta manera incloure la possibilitat de confinar a la població a les seves cases. El text aprovat per l'Executiu no inclou aquest concepte, per la qual cosa les majors restriccions a la mobilitat que poden implementar-se són els perimetrals i el confinament nocturn.

En la compareixença d'aquest dimecres, Salvador Illa, ministre de Sanitat, ha tornat a recalcar la necessitat d'esperar «dues o tres setmanes» abans de prendre una mesura tan dràstica com la del confinament domiciliari, de manera que es pugui analitzar si les mesures que s'han anat prenent fins ara són suficients. A Astúries, aquestes mesures passen pel tancament de tota l'activitat econòmica «no essencial» des de divendres que ve.

Davant aquesta decisió, el Principat ha decidit avançar amb la seva pròpia estratègia, i com no pot confinar a la població a les seves cases per obligació, demanarà als ciutadans que ho facin ells mateixos per voluntat pròpia, i així reduir al màxim possible els contagis de coronavirus.

Respecte a les franges horàries, el conseller no ha aclarit quins seran o a quines persones afectaran, però sí que ha aclarit que estan destinades al fet que les persones «més vulnerables» puguin passejar o fer exercici amb major seguretat, i així protegir també la seva salut dels «efectes secundaris del confinament domiciliari».

Astúries tanca la seva activitat econòmica «no essencial»

El president d'Astúries, Adrián Barbón, va anunciar dilluns passat, 2 de novembre, que el Principat tanca tota l'activitat econòmica «no essencial» per a reduir la mobilitat de la població i, amb ella, els contagis de coronavirus, després que els hospitals asturians hagin vist créixer ràpidament el nombre d'ingressos, tant en llits de planta com en les UCI.

A més, l'anomenat 'toc de queda' o confinament nocturn també s'amplia i s'aplicarà a partir de les 22.00 hores de la nit, quan en un primer moment es va aplicar a partir de les 00.00 hores. Aquestes noves mesures se sumen també al tancament perimetral de tota la comunitat, i al seu torn, al tancament de les ciutats d'Oviedo, Gijón i Avilés.

Les mesures responen al creixement exponencial de la segona onada a la regió, que fins al mes d'octubre havia aconseguit mantenir el coronavirus a ratlla i s'havia erigit en una de les zones d'Espanya amb menor incidència.

Així i tot, aquest dimecres supera ja els 430 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, acostant-se cada vegada més a la mitjana espanyola, que està al voltant dels 528 casos. A més, és la quarta comunitat amb els hospitals més saturats, amb més d'un 23% de llits ocupats per pacients amb Covid.


Comentaris

envia el comentari