Imatge de dues noies pujant a un taxi a la T-1 del Prat l'1 de juliol de 2020

Colau reclamarà a Aragonès un decret llei per regular l'oferta del taxi a l'àrea metropolitana

El sector agraeix la deferència però recorda que fa «mesos» que reclama mesures com aquesta

L'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, reclamarà al vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, un decret llei per regular l'oferta de l'Institut Metropolità del Taxi (IMET). Així ho indiquen representants del col·lectiu, que aquest dimecres s'han reunit amb la representant del consistori barceloní per explicar la situació que travessa el sector. A la sortida de la reunió els representants del taxi han agraït el «tracte rebut» per Colau i per la presidenta de TMB, Rosa Alarcón —també present a la trobada—, però han recordat que fa «mesos» que reclamen mesures com aquesta.

En aquest sentit, Colau també s'ha compromès a demanar que una partida del paquet d'ajuts Covid-19 es destini directament al sector del taxi de l'AMB. A més, demanarà explicacions al Ministeri de Seguretat Social i Migracions sobre la situació dels autònoms que tributen en mòdul i no tenen «manera» de justificar les pèrdues del 75% en comparació amb l'any anterior, un percentatge, d'altra banda, que els taxistes reiteren que és massa alt.

Altres peticions: ajuts sectorials i una nova normal al reglament sobre l'VTC

La batllessa barcelonina també demanarà al Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana, afirmen els taxistes, que s'injectin ajuts sectorials al sector, que «ha quedat fora del paquet que es destinava al transport públic». Una altra petició serà que es doni cobertura a comunitats autònomes i ens locals per regular l'oferta del transport urbà en vehicles de menys de nou places.

Així mateix, Alarcón ha anunciat als representants dels taxistes que impulsarà una nova norma al reglament metropolità de les llicències de lloguer de Vehicles de Transport amb Conductor (VTC), un nou distintiu obligatori que faci visible el dia de descans obligatori d'aquests vehicles.

Els representants del taxi han demanat, entre d'altres, que la Guàrdia Urbana tingui «més tacte» i deixi de sancionar taxistes «que no caben a les parades, per la caiguda de demanda i sobreoferta de taxis». La trobada amb Colau es produeix en el marc de les mobilitzacions que els taxistes —que avui es reuniran amb una comissió de tots els grups del Parlament— fan per reivindicar la seva situació.