Pedro Sánchez, d'esquena, intervenint al Congrés dels Diputats

ERC, PSOE i Podem pacten una esmena a la Llei Celaá per prohibir separar alumnes per sexe a les concertades

Els centres sostinguts parcial o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació

ERC, PSOE i Unides Podem han tancat un acord al Congrés dels Diputats perquè les escoles concertades no puguin segregar els alumnes per sexe. Els grups parlamentaris han segellat l’acord a través d'una esmena transaccional a la Llei Orgànica per a la modificació de la Llei Orgànica d'Educació (LOMLOE) que es vota aquest dijous al Congrés.

Aquesta esmena estableix que «els centres sostinguts parcial o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació a totes les etapes educatives» segons la Llei d'Igualtat del 2007, i per això «no separaran l'alumnat pel seu gènere».

L'acord es debatrà a la ponència de la Llei Educativa del Congrés

L'acord al qual han arribat els grups parlamentaris d’ERC, PSOE i Podem es debatrà a la ponència de la Llei Educativa del Congrés dels Diputats, que aprovarà el dictamen sobre la llei abans d'elevar-la al ple de la cambra. Al mes de maig, la Generalitat de Catalunya ja va denegar el concert a 11 escoles que diferencien l’alumnat per sexe, tot i que els va concedir un any de pròrroga per establir classes mixtes. Es va fer d'acord a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que estableix que els centres han de complir el principi de coeducació mitjançant una escolarització mixta.

La prohibició de segregar els nens per sexe a tot Espanya arriba després d’un altre acord assolit aquesta setmana entre les tres formacions perquè el castellà deixi de constar a la llei com a llengua vehicular a l'educació a Catalunya, fet que segons els republicans, blinda la immersió lingüística.

Una altra de les coses que contempla aquesta esmena és l'obligatorietat d’incorporar «mesures per a la igualtat efectiva entre homes i dones» a través, per exemple, dels «plans d'acció tutorial i de convivència» en les escoles públiques i concertades. A més, els centres també estaran obligats a «incloure i justificar al seu projecte educatiu les mesures que desenvolupen per afavorir la igualtat a totes les etapes educatives», incloent-hi «l'educació per a l'eliminació de la violència de gènere, el respecte a les identitats, cultures, sexualitats i la seva diversitat, i la participació activa per fer realitat la igualtat».

La idea és equilibrar la presència de dones i homes a estudis on fins ara impera majoritàriament un dels dos. Per això, les administracions «impulsaran l'increment de la presència de dones alumnes a estudis de l'àmbit de les ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, així com als ensenyaments de formació professional amb menor demanda femenina». Ara bé, l'acord també contempla l'altre vessant i les administracions també hauran de promoure la presència d'alumnat masculí als estudis on existia de forma notòria una major matrícula de dones.