Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un rètol d'una oficia del SOC

Per fi bones notícies: L'atur baixa a Catalunya en plena pandèmia

Catalunya és la segona comunitat autònoma en la qual més ha baixat l'atur respecte al trimestre anterior

L'atur a Catalunya ha baixat en 38.200 persones el primer trimestre d'enguany, el que suposa una baixada del 7,1%, i la taxa d'atur ha baixat fins al 12,9% —envers el 13,87% de fa tres mesos—, amb un total de 499.700 aturats.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Catalunya és la segona comunitat autònoma en la qual més ha baixat l'atur respecte al trimestre anterior, per darrere de la Comunitat de Madrid (-50.300) i per davant d'Andalusia (-19.300), segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, l'atur ha baixat en 65.800 persones en el primer trimestre, la qual cosa suposa un descens de l'1,77%, i la taxa de desocupació s'ha situat en el 15,98% —respecte al 16,13% de fa tres mesos—, amb 3.653.900 aturats.

Respecte a l'any anterior, el nombre d'aturats a Catalunya ha pujat en 88.100 aturats, amb un augment relatiu del 21,4%, sent la comunitat autònoma amb una major pujada de les respecte al 2020, per davant de Canàries (+57.400) i la Comunitat de Madrid (+56.800).

Augment dels inactius

Els inactius han pujat fins al mes de març en 11.600 a Catalunya, mentre que a escala estatal han crescut en 195.300 aquest trimestre. A Catalunya, la població major de 16 anys és de 6.347.800, als quals cal restar els actius, que són 3.873.600, per a obtenir els inactius (2.474.200) —també es pot obtenir restant a la població major de 16 anys els ocupats i els aturats—.

Efectes de la pandèmia

L'INE ha exposat que la pandèmia, la declaració de l'estat d'alarma i les diferents fases de desescalada han tingut «importants efectes» sobre l'EPA del primer trimestre, com ja els va tenir en els trimestres anteriors, tant en la realització de les entrevistes entre la població com en les variables que mesura.

Per exemple, ha assenyalat que en la situació d'alarma molts treballadors que han perdut la seva ocupació no han pogut utilitzar cap mètode de cerca per estar tancades les empreses que podrien contractar-los o s'han vist impossibilitats d'exercir la seva activitat com a autònoms, o bé no han pogut incorporar-se a un hipotètic treball que els hagi estat ofert per haver de romandre a casa cuidant de les persones dependents de la família.

Ha subratllat que l'incompliment d'alguna d'aquestes dues condicions de la definició d'atur —cerca d'ocupació i disponibilitat per a treballar— determina que la persona no es classifiqui com a parada en l'EPA sinó com inactiva, la qual cosa contribueix a l'increment que ha registrat aquesta categoria durant aquest trimestre.

Catalunya va guanyar 33.300 ocupacions en el primer trimestre d'enguany, mentre que en tot l'Estat el número d'ocupats va descendir en 137.500 persones, la qual cosa no inclou als afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) amb suspensió d'ocupació, ja que en l'EPA es consideren ocupats mentre aquesta suspensió sigui inferior als tres mesos.

En canvi, la suspensió o la reducció de jornada dels treballadors afectats per un ERTO sí que es reflecteix en les hores efectives de treball realitzades, que han disminuït un 1,56% en el conjunt d'Espanya respecte al primer trimestre de 2020 —l'INE no dóna aquesta xifra desglossada per comunitats autònomes—.