Passadís d'una escola buit amb motxilles als penjadors

Un municipi català, al límit: Té 17 grups escolars confinats

S'han detectat més de 50 positius als centres i hi ha més de 340 persones aïllades

La Covid, tot i que en menor mesura, continua fent de les seves a Catalunya. El virus segueix impedint fer vida relativament normal a molts ciutadans i ciutadanes, inclosos els més petits. Justament en relació amb les escoles catalanes és inevitable parlar aquest dijous d'una localitat en concret.

Un municipi de l'Anoia està rebent de ple els efectes del coronavirus. A més de ser el poble de la comarca amb un risc de rebrot més elevat, Calaf té ara mateix un total de 17 grups confinats als centres educatius, una clara mostra de la important incidència del virus en la població. Això representa, segons les dades d'aquest dimecres aportades per Salut, que hi ha un total de 347 persones aïllades al municipi. Cal tenir en compte, però, que la dada no s'ha disparat d'un dia per l'altre. De fet, Calaf ha arribat a tenir fins a una vintena de grups escolars confinats.

El centre més afectat és l'Escola Alta Segarra, que acumula 10 d'aquests 17 grups confinats, amb un total de 205 persones aïllades, comptant alumnes i docents. A l'escola s'han detectat 29 positius en els últims deu dies. I per darrere la segueix l'Institut Alexandre de Riquer, que té els altres 7 grups confinats i s'hi han detectat també més de 20 casos positius de Covid, concretament 26. A la llar d'infants del poble, per últim, hi ha un total de quatre persones aïllades (dos infants i dos docents), arran d'un sol positiu de Covid.

És evident que la situació de Calaf requereix posar fil a l'agulla per fer front a l'important avenç de la Covid al municipi. Per una banda, Salut va impulsar cribratges als centres la passada setmana per detectar positius entre alumnes, docents i treballadors. L'Ajuntament havia demanat a Salut un cribratge a tota la població de Calaf, que es va descartar. Però l'alcalde, Jordi Badia, ha explicat a 'Regió 7' que també han demanat un nou cribratge entre els alumnes i docents que estan aïllats ara mateix abans que tornin als centres, per evitar més contagis.

«Nosaltres creiem que l'origen de l'afectació no és només a l'escola i a l'institut sinó que és un tema de tot el poble perquè tenim molta gent afectada que no es troba en edat escolar», insisteix l'alcalde al mitjà citat. El consistori, precisament per això, ha decidit conjuntament amb la parròquia anul·lar l'Aplec de Sant Sebastià previst per aquest pròxim dissabte, 1 de maig. Pel que fa als centres educatius, però, no es plantegen cap tancament tot i els més de 50 positius totals sorgits del cribratge de Salut.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els quatre centres educatius tancats per Covid a Catalunya

Ampliem ara el focus i analitzem les dades generals de coronavirus en escoles a tot Catalunya, Els grups escolars confinats per Covid-19 són 1.346, 100 més que en el darrer balanç, segons dades del Departament d'Educació d'aquest dijous. Representen l'1,87% dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 32.793 persones confinades, 2.278 més que en el darrer balanç: 31.203 alumnes (+2.180), 1.500 docents i personal d'administració i serveis (+93) i 90 personal extern (+5).

D'altra banda, els positius acumulats són 74.035, 598 més. Es registren 4.547 positius als centres educatius en els darrers deu dies. Hi ha quatre centres tancats, un més, a la Conca de Barberà, la Noguera, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental. A més, hi ha 799 centres amb algun grup confinat, el 15,65% dels 5.104 centres.

Els quatre centres tancats completament són la llar d'infants Lo Carrilet a Térmens (Noguera), la llar d'infants Els Merlets de Montblanc (Conca de Barberà), la llar d'infants Patufet a Gavà (Baix Llobregat) i l'escola bressol La Rialla a La Garriga (Vallès Oriental).