Tots sabem que l'atur té una durada màxima de 24 mesos. Aquesta és una forma de l'Estat per protegir aquells que tot i voler treballar s'han quedat sense feina. Poden estar en aquesta situació sigui de manera temporal o definitiva, o bé si es va reduir la jornada laboral entre un 10 i un 70%.
El temps en mesos que podem cobrar aquesta aturada es calcula segons el temps d'ocupació cotitzat durant els sis anys previs a la situació legal de desocupació. O bé quan finalitza l'obligació de cotitzar o des de l'arrencada del dret a la prestació de desocupació anterior.
Cal ressenyar que les vacances pagades i no gaudides estan fixades com a períodes d'ocupació cotitzada. Pren-ne bona nota perquè, si estàs aturat, aquest assumpte t'interessa més del que penses.
La prestació per desocupació per a un treballador després de 6 mesos amb diversos contractes
Per calcular aquesta prestació per desocupació, cal anar a la base reguladora. I es fa la mitjana de les bases de cotització dels darrers 180 dies de treball previs a la finalització de l'ocupació.
El total de la prestació per desocupació en aquests sis primers mesos és del 70% de la base reguladora. Has de saber que a partir dels sis mesos, concretament el dia 181, serà del 60% d'aquesta base.
Des del SEPE avisen que «els imports resultants d'aquest càlcul no poden ser inferiors al límit mínim ni superiors al límit màxim establert a la Llei. I tot segons l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM) i segons es tinguin o no fills o filles a càrrec».
Les quanties de la prestació es determinen tenint en compte l'IPREM
Afirmen igualment què passa si en els darrers sis mesos cotitzats, l'aturat ha tingut diferents contractes a temps parcial amb percentatges de temps de treball diferents. I és que «les quanties màximes i mínimes de la prestació es determinaran tenint en compte l'IPREM i la mitjana d'hores treballades durant aquest període. Ponderant-se aquesta mitjana en relació amb els dies cotitzats a cada ocupació a temps parcial o complet durant aquest període», expliquen.
Cal apuntar que la pujada d'un 3,6% de l'IPREM des que va començar el 2023 s'ha manifestat així. Ho fa que les quantitats que cobren aquest any els beneficiaris i certes prestacions seran notòries. I que elevarà el llindar d'ingressos per acollir-se a altres ajuts.
Cal conèixer que el valor d'aquest indicador va néixer el 2004 per substituir el Salari Mínim Interprofessional. Des de llavors, es va convertir en l'índex de referència a l'hora d'atorgar ajuts i subsidis, el qual es fixa als pressupostos generals de l'Estat.
Si puja l'IPREM, el total de la prestació augmentarà
Estem parlant d'un valor clau quan ens volem acollir a beques, ajuts de compra o lloguer d'habitatges. També als subsidis per desocupació, l'atur, el bo social elèctric, la Renda Activa d'Inserció i fins i tot el subsidi per a més grans de 52 anys.
Per això, com a conclusió, veiem que la pujada de l'IPREM incideix clarament en la prestació contributiva per desocupació. Bé és cert que encara que la quantitat final varia segons la base reguladora, les prestacions tenen un topall i les quantitats màximes i mínimes queden marcades pel citat IPREM. Per això, si puja aquest valor, el total de la prestació augmentarà.
Amb tot, l'atur per desocupació fixa les quanties mínimes en 560 euros mensuals. I si ens referim a la màxima arribarà als 1.575 euros mensuals, tal com informa el mateix Servei Públic d'Ocupació Estatal.