Tenir la casa neta i ordenada és una cosa que tots busquem perquè suposa gaudir de comoditat, benestar i fins i tot harmonia. Però costa molt aconseguir-ho, sobretot si es tenen nens petits o es viu amb una parella que és un veritable desastre. Per això és habitual que hi hagi discussions a casa per intentar aconseguir aquest objectiu.
Si tu estàs cansat de netejar, usant els millors productes, i d'intentar evitar el caos al teu habitatge sense resultats, segueix llegint. Sí, perquè en aquest article et donarem la que pot ser la clau del teu èxit en aquest sentit. Et donarem a conèixer un mètode japonès que segueix les anomenades 5S i que permet assolir una llar impecable.
I no, no és cap altra proposta d'ordre i equilibri de Marie Kondo. És una alternativa fàcil i senzilla de posar en pràctica que cada cop va guanyant més adeptes.
Seiri: classificar
La primera de les cinc S en què se sustenta aquest mètode és la que indica que abans de posar-se a netejar cal prendre una decisió. I aquesta consisteix a desfer-se de tot el que pots tenir a casa i està trencat o ja no es fa servir.
És a dir, si alguna cosa ja no serveix perquè està fet malbé i no té solució, cal llençar-la directament a les escombraries. I si es té una peça o un objecte que ja no es fa servir mai, hi ha dues opcions. Una és vendre'l al mercat de segona mà i l'altra és donar-lo, el que es consideri més oportú.
Amb aquest pas, el que s'aconsegueix és alliberar espai.
Seito: ordre
El segon pilar d'aquesta proposta japonesa de neteja és el que estableix la importància de col·locar cada objecte al seu lloc. D'aquesta manera, se sabrà on és a cada moment i no estarà tirat per qualsevol lloc.
Tot i que també indica una norma vital a tenir en compte. Ens estem referint que el que s'utilitzi amb més freqüència ha d'estar col·locat en un lloc prioritari i més a mà.
Així, per exemple, a l'armari han d'estar visibles i de fàcil accés les peces de roba del dia a dia, per exemple. I les peces que es fan servir en moments puntuals, com la roba d'esquí, per exemple, s'han de situar al fons.
Sis: neteja
Quan ens hem desfet del que ja no es fa servir i s'ha ordenat tot, arriba el moment de netejar. I això també és una qüestió de prioritats. Cal establir primer els elements que cada dia cal arreglar, com poden ser fer el llit, rentar els plats, netejar la tassa del vàter i escombrar el terra.
Després, setmanalment, cal organitzar altres tasques, que es poden considerar secundàries, com ara netejar la pols, fer la bugada o passar l'aspiradora a fons per tot l'habitatge.
Seiketsu: manteniment
La quarta clau del mètode japonès de les 5S determina que cal planificar-se adequadament. Això suposa que es creï una planificació a casa on s'estableixi què ha de fer cada membre de la família diàriament o setmanalment. Només així es podrà aconseguir que la casa es mantingui perfecta.
Shitsuke: constància
L'última S, però no la menys important, és la que indica que cal tenir disciplina i ser constant amb totes les S anteriors. Només així s'aconseguirà aquesta anhelada casa neta i en perfecte ordre. Cal que es converteixin en hàbits i que s'assumeixin com a tal.
Ara el que et queda és posar-ho en pràctica, t'animes?