Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona davant una oficina de treball

Atur esgotat: els 4 subsidis de 463 € de la Seguretat Social que pots demanar el 2022

Has esgotat l'atur? És possible que tinguis dret a algun d'aquests subsidis

Sabies que hi ha un total de quatre ajudes per desocupació? Són ajudes que no superen els 463 euros al mes. Mentre que, dues grans ajudes més, són destinades a aquelles persones que ja no cobren cap tipus de prestació.

Saps què és la desocupació?

Contràriament a la creença popular, una persona aturada no està inactiva. En efecte, és una persona que té capacitat per treballar i que està buscant feina activament. En aquest sentit, el principal perill és confondre i reduir persones que no estan treballant com a 'desocupats'.

Aquesta és la raó per la qual moltes persones estan aturades, però no es compten com a aturades o cercadors de feina. En resum, la desocupació és aquella situació en què una persona està en condicions de treballar, però no disposa de feina (o l'ha perduda), també es coneix com 'atur'.

Què són les ajudes per desocupació?

En aquest sentit, les prestacions per desocupació són les ajudes econòmiques que es concedeixen quan l'empleat es queda sense feina. I, sobretot, quan hi té dret (per exemple, quan ha cotitzat prou per poder-la rebre posteriorment).

D'altra banda, no s'ha de confondre amb el subsidi per desocupació, que és un ajut econòmic per a aquells aturats que hagin esgotat la prestació contributiva o no compleixin tots els requisits.És a dir, és completament diferent de la prestació contributiva que es rep o percep.

Oficina de treball
Hi ha diferents subsidis en cas que hagis esgotat totes les altres prestacions | EUROPA PRESS

Com ja hem dit, són subsidis o ajudes assistencials que es concedeixen a persones que estan inscrites com a demandants d'ocupació, però no tenen una renda. La quantitat econòmica que es percep és del 80% de l'IPREM; és a dir, 463,21 euros mensuals. Això sí, la durada varia en funció de les circumstàncies i del tipus. Per exemple, si esteu en situació d'atur per la pèrdua d'un treball a temps parcial, aquesta quantitat es percebrà únicament en proporció a les hores treballades prèviament. Excepte quan es tenen més de 52 anys.

Els tipus de subsidi per desocupació després d'esgotar l'atur

1. Si tens càrregues familiars

S'hi pot accedir quan s'ha esgotat la prestació contributiva i es tenen, a més, càrregues o responsabilitats familiars. Té una durada de 6 mesos prorrogables per períodes semestrals, fins a assolir un màxim de 30 mesos.

La durada és de 6 mesos. Mentre que, en el cas d'un empleat fix discontinu, té una durada equivalent al període de mesos cotitzats per desocupació l'any anterior a la sol·licitud.

2. Subsidi per a majors de 45 anys sense càrregues familiars

Com bé ho indica el nom, està dirigit a aquelles persones de més de 45 anys que no hagin esgotat la prestació contributiva i que no tinguin cap familiar a càrrec seu.

Podràs gaudir-ne durant 6 mesos, encara que, aquelles persones que siguin treballadores fixes discontínues, podran gaudir d'aquest subsidi pel temps equivalent als mesos que hagin cotitzat.

3. Per a majors de 52 anys

En aquest cas, també és un altre subsidi per als majors de 52 anys i hagin esgotat el subsidi o la prestació per desocupació. A diferència de les altres, la durada pot assolir l'edat en què es pugui optar per una pensió contributiva.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
Per optar a aquest subsidi has de ser major de 52 anys | Getty Images

4. Subsidi extraordinari per desocupació

Poden accedir-hi les persones que es trobin en situació de desocupació total, però cal complir alguns requisits, com ara haver extingit per esgotament qualsevol dels subsidis previstos a l'article 274 de TRLGSS.

També han de ser aturats de llarga durada que hagin esgotat les diferents prestacions per desocupació a què tinguessin dret, RAI o PREPARA. Té una durada màxima de 180 dies, i no es pot percebre més d'una vegada.