Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ambient desèrtic a Reus durant la pandèmia de la Covid-19

Un any de pandèmia: Milers d'aturats, afectats per ERTO i empreses tancades a Catalunya

Treballadors amb feina congelada més de dotze mesos i empreses que ho fien tot a la vacuna, conseqüències de la pandèmia

Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro
Catalunya, en crisi econòmica a causa del coronavirus. | Pixabay

Un any després del decret d'estat d'alarma, la crisi sanitària ha deixat 537.900 aturats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns d'ells fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els propers mesos. Les empreses més afectades per la pandèmia, com les turístiques ho fien tot a la vacunació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora. El PIB s'ha desplomat un històric 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament. Malgrat això, sectors com la indústria o la construcció ja recuperen pràcticament el nivell d'activitat previ a la pandèmia.

Aturats i ocupats, en creixement el darrer any

El sotrac a l'economia de l'aturada pel coronavirus s'ha intentat mitigar amb els ERTO. Per primer cop en l'economia espanyola, l'atur ha crescut a un ritme menor que el descens de l'activitat general. Catalunya ha acabat el 2020 amb una taxa d'atur del 13,87%, més de tres punts per sobre que la de l'any anterior (10,45%), segons l'EPA. Les dones i els joves són els que més han patit l'augment de la desocupació.

En un any, s'han perdut 137.050 ocupats, la caiguda més gran dels últims nou anys i que encara podria ser més pronunciada perquè les dades no inclouen les persones amb la feina congelada. La major destrucció de llocs de feina va patir-se, sobretot, durant la primera meitat de l'any perquè no es renovaven contractes temporals. A mesura que avançava la pandèmia, la destrucció va arribar també a feines més qualificades, amb un impacte especial en el sector serveis i en la indústria.

Una de les empreses que ha acabat amb més feines de cop ha estat CPM, subcontractada per fer de call center d'Airbnb, que va acomiadar 924 persones a l'estiu. «Van fer un ERO quan en principi no se'n podia fer», explica Álvaro Palomo, un dels afectats. La plantilla defensa que l'empresa s'ha saltat la «prohibició d'acomiadar» per causes vinculades a la pandèmia, ja que la retallada s'explica pel trencament del contracte amb una empresa turística com Airbnb.

Allau d'ERTO

Les dades d'aturats podrien ser molt més voluminoses si es comptessin els afectats per ERTO, que en el pic de la pandèmia van superar els 700.000 catalans. Un any després, han quedat 190.000 feines suspeses, majoritàriament en els sectors més tocats per la covid.

Alguns d'aquests treballadors, sobretot els vinculats a activitats turístiques, ja fa un any que estan en ERTO. És el cas del Moisès Grau, secretari general de la secció de CCOO a Viajes El Corte Inglés, que reconeix que «la plantilla està desanimada perquè no sap quan acabarà» aquesta situació. «Ningú sabia què passaria, no sabíem si entraríem en un ERTO quinze dies, un mes o dos. Un any no s'ho podia imaginar ningú», explica a l'ACN aquest empleat que està en ERTO el 80% del temps i treballa entre 4 i 5 dies al mes.