Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla escorç d'una infermera preparant una injecció de la vacuna contra la covid-19

Troben un medicament que acaba amb el coronavirus en 5 dies i sense vacuna

Si els assajos continuen aportant resultats positius, de cara a l'estiu aquest medicament podria arribar al mercat

Pla escorç d'una infermera preparant una injecció de la vacuna contra la covid-19
Investigadors dels Estats Units estan desenvolupant un medicament que eliminaria la Covid de l'organisme en cinc dies | LleidaDiari.cat

La lluita contrarellotge contra el coronavirus durant un any de pandèmia sembla que s'acosta cada vegada al seu final després dels diferents tractaments ideats per a acabar amb la malaltia. A l'arribada de les vacunes, que pretén evitar que la societat es contagiï, i de fer-ho, tingui un quadre greu de la malaltia, se suma ara l'arribada d'un medicament que té el potencial d'acabar amb el coronavirus en cinc dies una vegada contagiats. 

Així ho han comunicat investigadors de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la Universitat estatal de Geòrgia, als Estats Units, després de publicar els resultats dels primers assajos clínics amb aquest medicament. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Es tracta del molnupiravir —amb nom tècnic MK-4482/*EIDD-2801—, un medicament que bloquejaria «per complet» la transmissió del coronavirus en les persones que l'han contret. De confirmar-se els resultats, el medicament podria unir-se a les vacunes en l'estratègia per a acabar amb la pandèmia.

Els contagiats podrien deixar de transmetre la malaltia entre 24 i 36 hores després

Els investigadors ja han realitzat dos de les tres fases dels assajos clínics abans que el medicament pugui ser aprovat i comercialitzat, la qual cosa indica que ja s'han fet proves en humans, els resultats dels quals han definit com a «excel·lents».

En l'estudi van participar 182 persones, 72 d'elles amb un test positiu de Covid-19. D'aquests 72 positius, es va administrar el medicament a 47, i cap d'elles va mostrar nivells detectables del virus en sang només cinc dies després; mentre que el 25% dels quals van rebre un placebo sí que van mantenir el virus. 

És més, en alguns dels voluntaris, les partícules infeccioses es van tornar indetectables en tot just 24 hores després de la ingestió del medicament, la qual cosa demostra que les persones contagiades amb Covid-19 podrien deixar de transmetre la malaltia entre 24 i 36 hores després de prendre's aquesta píndola.

Els resultats complets de l'estudi es faran públics en aquest segon trimestre del 2021, però si són igual de positius que els preliminars podrien suposar un nou pas definitiu per a acabar amb la pandèmia de coronavirus després de l'arribada de les vacunes. 

Vacunes, l'altra gran batalla contra el virus

D'aquesta manera, les vacunes ajudarien a prevenir la malaltia o a tenir quadres greus de Covid-19, i el medicament s'utilitzaria com a complement per a tractar a les persones que no han pogut rebre la vacuna, ja sigui perquè encara no ha arribat el seu torn en la campanya de vacunació o per especificacions mèdiques, i han contret la malaltia.

A més, si es confirmen les dades, també ajudaria a reduir les quarantenes de les persones que donen positiu fins que s'aconsegueixi la tan anhelada immunitat de grup, que actualment són de 10 dies i podrien quedar-se en 5, just la meitat. Això també seria un gran revulsiu per a l'economia, ja que donaria ales al turisme i a l'arribada de visitants estrangers. 

Com el medicament s'ingereix per via oral, també ajudaria a agilitar la lluita contra la infecció. En primer lloc, per a frenar més ràpidament la reproducció del virus dins de l'organisme de la persona contagiada; en segon, per a reduir, precisament, la fase infecciosa de la malaltia, que és aquella en la qual el malalt és més contagiós; i finalment per a controlar brots localitzats, en tallar d'arrel les transmissions.

La falta de vacunes als països del tercer món podria retardar la fi de la pandèmia

Falta per veure quan serà possible vacunar al 70% de la població de tot el món, ja que encara que molts països desenvolupats ja han començat les seves campanyes de vacunació, no s'espera que les vacunes puguin estar disponibles per a la resta de països, especialment els més necessitats, a curt o mitjà termini.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha defensat en més d'una ocasió la necessitat que les vacunes arribin també als països més pobres, i que els rics han de garantir aquest subministrament per a poder acabar amb la pandèmia

Perquè, segons exposen, no serveix de res vacunar al 70 o 80% de la població d'Europa, els Estats Units, el Japó, la Xina i altres països rics, si el virus continua campant a pler als països pobres, que es convertiran en «reservoris» perquè el SARS-CoV-2 muti cap a altres variants que podrien esquivar la immunitat de les vacunes. 

Per tant, si no es vacuna també a la població dels països pobres, el virus podria acabar tornant als països rics, a través de variants més infeccioses i més resistents a les vacunes, i per tant la fi de la pandèmia es retardaria encara més.