Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L’Audiència de Barcelona avala l’actuació de la Guàrdia Civil durant l’1-O

Els magistrats conclouen que van complir amb els requisits de proporcionalitat en relació als fets
L'Audiència de Barcelona conclou que l'actuació va ser proporcionada als fets | CatalunyaDiari.cat

Més d’un any després de l’1-O l’Audiència de Barcelona ha avaluat l’actuació de la Guàrdia Civil durant la jornada. Els magistrats conclouen que la intervenció policial va complir amb els requisits de proporcionalitat i necessitat  i va estar emparada per l’informe del TSJ català que ordenava als cossos policials impedir el referèndum. En tot cas, també han reconegut que hi va haver cinc votants ferits per les càrregues policials a Sant Joan de Vilatorrada, a Barcelona.

Els magistrats han confirmat en un informe judicial l’actuació de la jutgessa de Manresa que va denegar diverses diligències sol·licitades pels ferits i pel fiscal, com per exemple, identificar als guàrdies civils que van intervenir a Joncadella o que el tinent que va comandar l’operatiu de Sant Joan de Vilatorrada declarés com imputat.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Els votants es resistien «pacíficament»

Els magistrats afirmen que «per intentar entrar a l’edifici era necessari utilitzar la força o la violència», ja que els votants no permetien que els agents confisquessin sobres, paperetes i urnes amb una resistència «pacífica».

L’informe continua assegurant que  els agents a l’«adonar-se» que arrossegant els votants «no podrien complir la seva missió» d’impedir el referèndum, van optar per intentar obrir la porta del darrere del col·legi amb cops de martell i finalment van abandonar l’escola.

L'Audència ha valorat si els agents van avisar que utilitzarien la força | Cedida

 

A l’hora d’avaluar la intervenció, l’Audiència de Barcelona valora si els agents van avisar que utilitzarien la força  i si es va emprar un ús de les porres i d’empentes proporcional i necessari per complir amb l’orde d’impedir el referèndum.

Contradiccions en la resolució

Resulta, que fa només un mes la mateixa secció de magistrat i el mateix ponent havien resolt de manera totalment oposada al que declaren actualment  i inclús s’havia ordenat identificar els guàrdies civils que van intervenir a Sant Joan de Vilatorrada, En l’anterior informe, els magistrats van admetre que els agents van actuar segons l’orde donada però que els comandaments policials haurien d’haver valorat si era necessari provocar lesions entre els votants.