Marta Ferrusola a l'enterrament de Montserrat Caballé el 7 d'octubre del 2018 a Barcelona

L'Audiència Nacional ho confirma: Marta Ferrusola no podrà declarar

El forense assegura que «no reuneix les condicions psíquiques mínimes necessàries per prestar declaració»

Marta Ferrusola no té capacitat per poder declarar davant del jutge. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat la metgessa forense de l'Audiència Nacional després d'examinar-la dilluns passat. Segons l'escrit de la pèrita, avançar per Televisió Espanyola, confirma que la dona de Jordi Pujol no pot declarar per culpa d'un «deteriorament cognitiu tipus alzheimer moderadament greu de cinc anys d'evolució».

Tal com a plasmat la forense en l'informe, aquesta patologia comporta limitacions a Ferrusola tant en l'àmbit físic com en el cognitiu. Per aquest motiu, la metgessa conclou que la dona de Jordi Pujol «no reuneix les condicions psíquiques mínimes necessàries per prestar declaració». D'aquesta manera, la pèrita dona la raó a la defensa de Ferrusola, que a principis de febrer va adduir que la investigada no tenia capacitats per declarar davant del jutge per la malaltia que pateix i, també, per culpa d'un accident domèstic que va patir la dona de l'expresident de la Generalitat de Catalunya l'estiu passat.

No és el primer informe mèdic que avala la incapacitat de Marta Ferrusola per declarar

La conclusió a la qual ha arribat la metgessa forense de l'Audiència Nacional va en la mateixa línia que altres informes mèdics que s'havien fet recentment a la dona de Jordi Pujol. El novembre passat, la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ja considerava que Ferrusola no té «capacitat de judici ni de presa de decisions conservades».

Més enllà anava un informe mèdic del passat 8 de gener. En aquest, es dictaminava que Marta Ferrusola pateix un «trastorn cognitiu greu multifactorial». A més, explica detalls del nivell de desenvolupament de la malaltia, assegurant que la dona de Jordi Pujol no coneix «de manera persistent els familiars propers», a banda d'articular frases que són «de contingut incoherent».

Aquest informe, doncs, ja arribava a la conclusió que Marta Ferrusola no té capacitat per declarar davant d'un tribunal, ja que té una «incapacitat de comprensió, tant de l'objecte com de les conseqüències, així com d'evocar fets o interpretar la realitat passada o present».

El procés judicial contra els Pujol

La defensa de Ferrusola va adduir la incapacitat de la investigada en judici en la qual es planteja jutjar-la, al costat del seu marit i dels seus fills, com a membre d'una organització criminal, a partir de la posició política de la família va acumular un gran patrimoni durant dècades. El jutge que porta el cas dels Pujol és José de la Mata.