Puigdemont

L'Audiència Nacional demana tres anys de presó per als mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

Els culpa d'un delicte d'encobriment

La Fiscalia  de l'Audiència Nacional ha demanat tres anys de presó  per un delicte d'encobriment  per als dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Alemanya  en el moment que es va produir la seva detenció. Els fets van tenir lloc el 25 de març de 2018 quan Puigdemont va ser detingut a la localitat alemanya de Hegel.

Segons ha avançat El Mundo, la Fiscalia, a banda de la pena de presó, també demana tres anys d'inhabilitació especial. Concretament, el fiscal Emilio Miró acusa Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro López d'ajudar a l'expresident a evitar  la seva captura  fins que va ser detingut a Alemanya en virtut d'una euroordre  del Tribunal Suprem  amb relació al procés català.

Cal destacar que en aquesta causa també van ser investigats els altres dos acompanyats del vehicle: l'empresari i senador Josep Maria Matamala i l'historiador Josep Lluís Alay. En el seu cas, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón va decretar finalment el sobreseïment  per ells per manca de proves.

El relat dels fets

La detenció  es va produir el 25 de març de 2018 quan Carles Puigdemont va ser detingut a la ciutat alemanya de Hegel després que el jutge del Suprem, Pablo Llarena, reactivés l'euroordre contra ell per un delicte de rebel·lió en el marc de la causa del procés. Els indicis del delicte d'encobriment es fonamenten en què, segons l'auto, els dos agents tenien «ple coneixement» d'aquesta ordre i tot i «la seva condició de funcionaris de la policia» el van ajudar  a intentar fugir de la Justícia.

Quan el 23 de març es va reactivar l'euroordre, Puigdemont estava a Helsinki, on havia viatjat el dia abans des de Suïssa, i el mateix 23 a la tarda va abandonar la capital de Finlàndia, on havia acudit per impartir una conferència. Els dos agents dels Mossos d'Esquadra van viatjar a Waterloo el 19 de març, en els seus dies de permís, i el 23, una persona que no ha estat identificada, tal com indica l'auto de processament, els va demanar que «recollissin a Puigdemont», amb el que van sortir amb el cotxe cap a Estocolm  fins que el van trobar.

A pocs quilòmetres de travessar la frontera de Dinamarca cap Alemanya  van ser identificats per la Policia d'Alemanya i Puigdemont va ser detingut. Uns dies després va ser posat en llibertat i va tornar a Bèlgica, on està actualment exiliat.