Imatge d'un vehicle passant pel costat d'un cartell que indica que accedeix a una zona de restricció sanitària

L'Audiència Nacional rebutja les mesures cautelars sol·licitades contra el confinament de Madrid

Ho va demanar l'advocat Curro Nicolau

La Sala del Contenciós-Administratiu de l'Audiència Nacional ha rebutjat les mesures cautelaríssimes que havia sol·licitat l'advocat Curro Nicolau per suspendre l'aplicació de l'acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) que ha permès confinar Madrid, entre altres municipis, amb l'objectiu de frenar l'avanç del coronavirus.

L'Audiència Nacional ha considerat que en aquest cas no concorren  les circumstàncies que justifiquen les mesures cautelars -que es resolen abans i sense escoltar l'altra part-, recordant que per això hi ha d'haver «una urgència excepcional o extraordinària de major intensitat que la normalment exigible per l'adopció de mesures cautelars».

A més, l'alt tribunal ha explicat en l'auto que, en tot cas, les decisions recorregudes per Nicolau, que són l'acord del CISNS i la resolució de la Secretaria d'Estat de Salut i l'ordre ministerial que ho recullen només poden ser impugnades per les comunitats autònomes, que són el seu destinatari, no pels ciutadans.

 

Els arguments de l'advocat per sol·licitar les mesures cautelaríssimes

Nicolau considera que l'acord del CISNS lesiona els drets de lliure circulació i a la reunió perquè restringeix l'entrada i sortida dels municipis que compleixen els criteris pactats, excepte per aquells desplaçaments considerats essencials com anar a treballar o anar a classe, i limiten a un màxim de sis persones les reunions familiars i socials, sigui en espais públics o privats, excepte quan es tracta d'activitats laborals i institucionals.

El lletrat madrileny havia demanat mesures cautelaríssimes perquè, en la seva opinió, el perjudici causat amb cada dia que s'aplica l'acord del CISNS «és irreparable (...), doncs ja mai podrà reparar-se els dies que no ha pogut gaudir de la seva vida i llibertat personal». És «un càstig propi del Codi Penal», argumenta.

Tot plegat, en un moment on Espanya està lluitant dia rere dia per frenar la segona onada de contagis de la Covid-19. El Ministeri de Sanitat notifica diàriament una gran quantitat de casos nous de positius de coronavirus i sembla que encara queda un llarg camí per acabar amb aquest malson.