Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Amarouch Azbir i Mohamed Said Badaoui durant una roda de premsa

L'Audiencia Nacional torna a rebutjar un recurs contra l'expulsió de Mohamed Badaoui

Segueix internat al CIE de la Zona Franca de Barcelona pendent que s'executi l'ordre d'expulsió | L'altre acusat va ser posat en llibertat

L'Audiencia Nacional ha tornat a tombar un recurs de l'advocat de Mohamed Said Badaoui, el reusenc a qui es vol expulsar de l'Estat. Segons ha fet públic el Grup de Suport a Badaoui, això deixa novament en mans del Ministeri de l'Interior l'execució de l'ordre d'expulsió. Suposa un nou revés a la seva situació després que, no fa ni quinze dies, semblés que s'aturava el procés.

Ell i Amarouch Azbir van ser detinguts per la Policia Nacional i traslladats a l'Audiencia Nacional. Des d'allà van sortir per agafar un avió i ser portats fins al Marroc, però en lloc d'això, se'ls va traslladar novament als jutjats de guàrdia locals. En el cas de Badaoui, el jutge va ordenar traslladar-lo al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona.

Una postura diferent del magistrat de Vilanova i la Geltrú, que va deixar en llibertat Amarouch Azbir amb l'obligació de comparèixer periòdicament. Tot i això, l'advocat de tots dos es mostrava optimista pel fet que, quan ja es podria haver executat, l'ordre d'expulsió havia quedat temporalment aturada. Ara s'ha tornat a posicionar l'Audiencia Nacional, que aquesta setmana ha rebutjat el recurs presentat pel lletrat.

Mohamed Said Badaoui segueix pendent de l'ordre d'expulsió

Des del Grup de Suport a Badaoui insisteixen que tant l'ordre d'expulsió com la detenció i el seu ingrés al CIE s'han fet «sense proves concretes i acreditades de cap mena». El recurs pretenia aturar la deportació fins que no es determinés que s'havien respectat i es respectaven totes les garanties processals. El comunicat emès pel Grup de Suport lamenta que l'Audiencia Nacional «considera que no s'estan vulnerant drets».

Ho veuen una manera d'evitar «respondre el debat de fons que planteja Mohamed Said Badaoui». En canvi, afegeixen, «reitera la seva posició» respecte de la manca de proves. Consideren que «s'està vulnerant la presumpció d'innocència i els drets de Mohamed Said Badaoui a un judici just».

«Segueixen sense presentar-se proves concretes ni informes acreditats que donin suport a les acusacions fetes per la Policia Nacional», afegeixen. També critiquen que «no s'han respost les nombroses alegacions de l'advocat, demostrant la inconsistència d'aquestes acusacions. De fet destaquen que «s'està ajornant una sentència que pot produir-se d'aquí a dos mesos mentre que, al mateix temps, es vol fer efectiva l'expulsió ara».

Consideren que es tracta d'un cas clar d'«atac a la llibertat d'associació i d'expressió i a la llibertat religiosa». És per això que assenyalen el sistema judicial com a «còmplice de les polítiques migratòries i de les discriminacions de caràcter islamòfob». Una manera de fer, afegeixen, que «el Ministeri de l'Interior du a terme emparat en el marc de l'aplicació de la Llei d'Estrangeria».

Apunten que aquesta situació suposa «un perillós precedent, deixant via lliure a l'extrema dreta en el seu ús intencionat dels mecanismes de l'Estat». Tal com va considerar el seu advocat, la decisió final és del Ministeri de l'Interior, que és qui té la potestat de donar l'ordre d'executar l'expulsió. Mohamed Said Badaoui fa trenta anys que viu a Catalunya, on va arribar quan en tenia deu.

Com fa setmanes que recorden ell i el Grup de Suport, s'ha convertit en un activista social des de diferents àmbits. Per part de la comunitat musulmana va ser portaveu, durant anys, de la mesquita reusenca As-Sunnah i és fundador d'Adedcom. A més de la faceta més estrictament religiosa, Badaoui també treballa amb col·lectius com Reus Refugi o el Sindicat de l'Habitatge de Reus.

El suport que ha rebut no ha vingut només d'aquests espais, sinó també del ple de l'Ajuntament de Reus i del Parlament de Catalunya. Fa uns dos anys va començar el procés per adquirir la nacionalitat espanyola. Com a resposta, des de la Policia Nacional es va emetre una ordre d'expulsió acusant-lo de ser una personal radical i d'adoctrinar la comunitat musulmana en aquesta línia.