Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona estornudant amb la mascareta posada.

Per què tinc més casos de Covid que mai al meu voltant? Hi ha una explicació

Ni l'extensió de l'ús del passaport covid ni les vacunes estan sent capaces de frenar aquesta sisena onada

Una realitat innegable és que els casos de coronavirus estan pujant com l'escuma aquests darrers dies. Ni les noves restriccions aplicades arran de l'aparició d'òmicron, ni el gran nombre de vacunats no poden frenar aquesta sisena onada, un repunt que ja és imparable.

La incidència acumulada (IA) mitjana a Espanya és de 472 casos per 100.000 habitants, encara lluny de les dades rècord que s'han donat al nostre país en ocasions anteriors. A Espanya s'havia arribat a assolir una incidència acumulada de 899 casos per cada 100.000 habitants a la tercera onada i 700 a la cinquena.

No obstant això, fa la sensació que en cap de les onades anteriors hi ha hagut tants casos positius a l'entorn més proper.

 

Si ens regim per les estadístiques, s'haurien de tenir menys casos propers que en onades anteriors. Tot i això, molts tenen al seu voltant més contagis ara que abans.

Però, per què podria estar tenint la majoria de la població la sensació que hi ha més contagis ara que en onades anteriors? Si les dades indiquen tot el contrari.

Els tests d'antígens que es venen a les farmàcies, els dies festius o òmicrons són alguns dels factors que podrien influir en aquesta percepció.

Els festius poden interferir en la fiabilitat de les dades publicades

Les estadístiques oficials publicades pel Ministeri de Sanitat es poden veure alterades pels dies no laborables de la setmana passada. El pont de desembre comptava amb dos dies no hàbils, així que en aquestes dues jornades no es van fer públiques les dades, de manera que aquests podrien estar incompletes.

En aquest sentit, quan passin dues setmanes del dia de la Immaculada Concepció (és a dir, el 23 de desembre), les dades es tornaran a recollir amb normalitat. Aquest dia, és probable que es pugui veure un salt a la incidència acumulada a 14 dies.

Pla tancat d'una infermera extraient una mostra per fer una prova PCR a una turista el 18 de juny de 2021
Els festius interfereixen en la recollida de les dades de covid | ACN
 

A més, aquests festius han pogut ajudar la propagació del virus. És inevitable que durant els dies de festa augmentin tant les interaccions socials com els desplaçaments facilitant així el contagi.

Els diagnòstics arriben tard

Un altre dels factors que pot influir en aquesta sensació és el retard dels diagnòstics. Algunes persones truquen als centres de salut amb símptomes de coronavirus i, en alguns casos, no obtenen la cita mèdica fins passats 7 dies des de la trucada.

Per part seva, els centres d'atenció primària també reporten un embús i una sobrecàrrega aquestes últimes setmanes. I això impedeix donar una imatge real de la situació. Doncs si es produeixen retards en els diagnòstics, aquests casos ja no entren a la IA dels darrers 14 dies.

La venda de test d'antígens a farmàcies, clau

Els ciutadans poden comprar tests d'antígens a les farmàcies per a l'autodiagnòstic per primera vegada en una onada de contagis. Per tant, poden saber si estan contagiats sense haver de passar per canals oficials (on posteriorment es recullen les dades). Tot i que suposadament cal reportar el positiu a les autoritats sanitàries de la comunitat autònoma, no tothom ho fa.

Primer pla d'un sanitari analitzant un test d'antígens
És la primera onada on els ciutadans poden recórrer a proves d'autodiagnòstic | Europa Press
 

Així doncs, es desconeix quants casos queden a l'ombra de tots els que es diagnostiquen mitjançant tests de farmàcia.

La teva edat i residència poden influir

En aquesta sisena onada el virus no afecta amb la mateixa intensitat a totes les franges d'edat. Actualment, els casos positius estan disparats als nens menors de 12 anys ia les persones que ronden els 30 anys. En aquest sentit, una persona que tingui un fill menor de 12 anys o algú que tingui uns 30 anys, és més probable que estigui envoltat de més casos positius que una altra d'una edat diferent.

De la mateixa manera que la Covid circula de manera desigual a diferents ciutats d'Espanya. Una persona de Navarra (IA de 1.330 casos) tindrà més sensació que està envoltat de casos positius que una altra que visqui a Andalusia (IA de 248 casos).

Òmicron també té part de culpa

Ja se sap que la variant òmicron és molt més transmissible que les anteriors. Encara que no s'ha d'estendre el pànic, ja que fins ara tots els casos detectats d'aquesta nova variant són lleus o asimptomàtics.

A Espanya, de moment, gairebé no s'han detectat unes desenes de casos d'òmicron, encara que les autoritats sanitàries saben que la transmissió ja és comunitària i que està molt més expandida del que diuen les xifres oficials.