Imatge d'un cambrer amb guants portant una safata

Les cinc coses que ens cobren als bars i restaurants i que no poden fer-ho

Evita problemes a l'hora de pagar el compte en un establiment

En plena època nadalenca, el sector de l'hostaleria viu un dels millors moments de l'any pel que fa a la facturació.

Les reunions amb companys de feina, amics i família es multipliquen durant aquestes dates, i molta gent opta per fer aquestes trobades en bars i restaurants.

I és possible que, quan arribi el moment de pagar, la factura reflecteixi conceptes sorpresa que no esperaves. Ja sigui un suplement per higiene covid, per l'ús de coberts o pel servei a terrassa.

A causa de les queixes i consultes que es fan diàriament sobre aquest tema, l'assessoria de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat una advertència. A la pàgina web de l'entitat, s'ha publicat una llista de cinc coses que els establiments hostalers no poden cobrar sense més ni més.

Les cinc coses que els bars i restaurants no poden incloure a la factura

El primer que has de saber quan vas a un restaurant és que els preus de la carta inclouen l'IVA. Així doncs, en cap cas poden encarir la factura final per l'aplicació d'aquest impost.

Per llei, els establiments tenen l'obligació d'oferir els preus finals i complets, amb l'impost inclòs, i està prohibit posar «IVA no inclòs» a la carta.

Si els preus no figuren amb el corresponent 10% de l'IVA, el negoci està incomplint la Llei 44/2006, de 29 de desembre, de millora de la protecció dels consumidors i usuaris.

Primer pla d'un bagel
Tots els productes han d'incloure l'IVA | Pixabay

D'altra banda, l'OCU recorda que hi ha certs suplements que no es poden reflectir a la factura perquè són il·legals.

El primer cas seria el cobrament pel servei o el cobert, i el segon, un plus per haver fet una reserva. En tots dos casos, són serveis que ja han d'estar coberts pel cost del producte.

Un cas a part és el suplement per taula o terrassa. Els establiments sí que poden cobrar més pel servei a terrassa o per una taula al menjador en comptes d'a la barra.

No obstant això, per cobrar aquest suplement els negocis ho han d'indicar detalladament a la carta i informar-ho al client amb antelació.

Una terrassa d'un bar plena de taules
Els locals poden cobrar el servei de terrassa, però ho han d'indicar a la carta | Europa Press

 

És legal que cobrin un suplement covid per les tasques de neteja i desinfecció?

Enguany, una altra pràctica que s'ha estès entre alguns establiments és afegir un suplement per covid-19 per a fer front a les tasques de manteniment i neteja.

L'OCU recorda que aquesta despesa afegida per motiu de la pandèmia no hauria de repercutir en els clients. Els locals s'han de responsabilitzar de complir els protocols sanitaris marcats, ja que aquest suplement podria suposar una clàusula abusiva.

Segons la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris, això es defineix com «la imposició al consumidor i usuari de béns i serveis complementaris o accessoris no sol·licitats».

Un cambrer servint a una taula en una terrassa
L'OCU demana que s'implanti una llei per a evitar que es cobri el suplement covid | GTRES

No obstant això, es tracta d'un suplement que, pel fet que s'ha incorporat recentment, no està regularitzat, i els locals el poden aplicar a la factura. Això sí, ho han d'informar clarament al client per avançat i aquest ho ha d'acceptar expressament.

«Si al client se li ha intentat cobrar aquest suplement sense haver-ne estat advertit, el podrà rebutjar, i també podrà denunciar l'establiment davant l'organisme de consum competent», assenyala l'OCU, que demana que s'imposi una llei per a evitar que a l'hostaleria s'apliqui aquest suplement.

En aquest sentit, l'organització adverteix que els preus són lliures. Un bar pot cobrar-te un euro o sis per un cafè i, a més, afegir suplements tan abusius com poden ser el gel o la llet.

L'únic requisit és que han d'estar degudament reflectits a la llista de preus de la carta.