Fotomuntatge d'una reunió familiar per Nadal i un sanitari fent un test d'antígens a un pacient

Els no vacunats organitzen una trobada per a sopar la nit de Nadal: «No a la discriminació»

Un usuari de Twitter ha fet una crida en a tothom que se senti marginat per la seva família per no haver-se vacunat

El coronavirus segueix circulant i la sisena onada ja està causant estralls a Espanya. Dia rere dia, els contagis van augmentant i sembla que aquest repunt ja no es podrà frenar.

La incidència acumulada (IA) mitjana al nostre país és de 472 casos per 100.000 habitants, però sembla que el pitjor encara ha de venir. Si hi ha alguna cosa que manté en suspens els experts, és el més que probable augment de casos després de les festes de Nadal.

 

Un altre Nadal inusual

Les autoritats sanitàries han intentat frenar aquesta sisena onada, però sembla que les mesures que s'han adoptat no han estat suficients. Ni l'extensió de l'ús del passaport covid ni les terceres dosis de reforç de la vacuna no han pogut deturar aquest repunt de contagis.

No obstant això, el que realment preocupa els experts ara mateix és l'augment de casos que hi podria haver després de les reunions de Nadal. Dinars i sopars sense mascareta, en espais tancats i amb poca ventilació, és l'escenari perfecte per a la propagació del virus. Margarita del Val, viròloga del CSIC,  fa uns dies va exposar que es tracta del moment més perillós pel que fa al contagi.

Imatge de diverses copes de vi brindant a un sopar de Nadal
Les festes de Nadal tornaran a ser les protagonistes de la pandèmia del coronavirus aquest 2021 | UNSPLASH

En aquest sentit, Del Val afirmava: «Si ens reunim amb els avis, encara que estiguem tots vacunats, encara que ells tinguin la tercera dosi, ens hauríem de fer el test d'antígens just abans del dinar de Nadal. Això ens dona una capa addicional de prevenció que per a aquest parell de mesos ens anirà bé».

Margarita del Val, però, no és l'única experta que aposta perquè la població es faci tests d'antígens abans d'assistir als dinars i sopars de Nadal. L'epidemiòleg Pier Luigi Lopalco, per la seva banda, també ho va deixar molt clar: «Ni convidar els no vacunats, ni anar a casa seva».

La salut preval sobre la discriminació?

La celebració del Nadal és al punt de mira dels experts. Fer dinars i sopars multitudinaris pot afavorir que el virus es propagui ràpidament. Així doncs, les principals recomanacions dels experts són: vacunar-se, limitar el nombre de comensals i fer-se una prova diagnòstica abans de les reunions.

Tot i això, segons algunes persones, aquesta mesura vulnera el dret a la no discriminació i el dret a la intimitat, recollits als articles 14 i 18 de la Constitució.

Un usuari de Twitter ha llançat un missatge per a organitzar una quedada amb totes aquelles persones que se senten excloses per la família per no haver-se vacunat. «Si la teva família et margina la nit de Nadal pel sol fet de no haver-te vacunat, escriu-me a alvisepf@gmail.com», assenyalava l'usuari. «Organitzarem un sopar entre tots perquè sentiu que encara us queda una família, que és Espanya», afegia.

Aquest tuit ja compta amb més de 4.000 'm'agrada' i gairebé 2.000 comparticions, així que la crida està arribant a bastants usuaris de la xarxa social de l'ocellet blau.

Les recomanacions de l'OMS, contundents

Les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a aquestes dates tan assenyalades no deixen cap dubte. Segons aquest organisme, seria òptim fer-se un test d'antígens o una PCR abans de les reunions familiars, i aconsella limitar el nombre de comensals. Així ho va comunicar Hans Kluge, director regional de l'OMS a Europa, en un comunicat de premsa.

Primer pla d'un sanitari analitzant un test d'antígens
L'OMS recomana fer-se un test abans d'anar a les reunions familiars de Nadal | Europa Press

Tot apunta que aquest any es tornarà a viure un altre Nadal inusual, marcat pel coronavirus, però sense arribar a regir-se per les estrictes restriccions de l'any passat. No obstant això, tothom ens preguntem el mateix: serà l'última, aquesta onada? No hi ha dubte que, fins que la pandèmia no es doni per finalitzada, no es pot cantar victòria.