Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

Augmenten fins a 43.000 les defuncions a Espanya per coronavirus

Les xifres que han arribat amb retard estan comptabilitzades en els registres civils, els quals s'han vist col·lapsats

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
L'augment massiu de defuncions es deu, en bona part, a la incorporació de les dades procedents de Catalunya | EFE

Aquests darrers dies hem pogut saber, gràcies al sistema de monitoratge de mortalitat  (MoMo), que 12.000 persones més han perdut la vida durant la pandèmia  del coronavirus  a Espanya. Així, el nombre de morts al nostre país se situa en 43.000 persones, mentre fa pocs dies es pensava que havien mort 30.000.

Molts dels certificats de defunció  provenen de la ciutat de Barcelona  i els voltants, els quals havien registrat molt pocs morts  en els últims darrers mesos. Així, la setmana anterior el sistema MoMo marcava que havien mort 93.000 persones a Espanya, el que suposava un augment del 50% de morts si tenim en compte els registres que es tenien abans de la pandèmia de la Covid-19, en anys anteriors. El sistema MoMo no registra tan sols morts per coronavirus, sinó que també marca el nombre total de morts, tinguin o no a veure amb el virus.

Ara, després d'haver actualitzat el registre, s'entén que el creixement  de defuncions no ha estat del 50%, sinó del 68%, perquè el nombre de decessos ha ascendit fins a 105.000 entre el 9 de març i el 3 de maig, segons 'El Confidencial'. L'augment massiu de morts es deu, en bona part, a la incorporació d'aquestes dades provinents de Catalunya, que anteriorment comptava amb 14.000 decessos fins arribar, actualment, als 21.500.

Des del 12 de març s'havien comptabilitzat 16 morts a Barcelona

Madrid  i Castella-La Manxa, també han actualitzat les seves dades, les quals descriuen un notable increment en el nombre de decessos respecte a les dades abans de l'actualització. L'actualització eleva les xifres diàries i setmanals en la seva totalitat, en referència als decessos. Un exemple clar el tenim en comprovar que durant la pitjor setmana pel coronavirus -del 30 de març a el 5 d'abril - Espanya va registrar un total de 19.000 morts, encara que el sistema MoMo va reflectir una xifra de 16.000.

Les xifres que han arribat amb retard estan comptabilitzades en els registres civils, els quals s'han vist col·lapsats durant la pandèmia del coronavirus a les nostres fronteres, el que explicaria el retard a l'hora de notificar. «Aquests dies estem treballant a introduir en el sistema de MoMo les defuncions amb molt de retard. Preveiem tenir al llarg de la setmana aquesta informació en el sistema», manifestava l'epidemiòloga Amparo Larrauri, del Grup de Vigilància de Grip de l'Institut de Salut Carlos III, a 'El Confidencial'.

Segons assenyala l'epidemiòloga, el MoMo: «Utilitza la informació de mortalitat per totes les causes que s'obté diàriament de 3.929 registres civils informatitzats del Ministeri de Justícia, corresponents al 93% de la població espanyola i que inclou totes les províncies. El Ministeri de Justícia concentra aquesta informació i la notifica diàriament al sistema MoMo».

És a dir, que si Justícia no té aquesta informació, no pot ser introduïda al MoMo, de manera que no queda registrada i no es poden apreciar les dades reals. Això és el que ha passat amb el Registre Civil de Barcelona, que pràcticament el 100% dels decessos entre els dies 12 de març i 10 de maig no van ser comptabilitzats pel sistema -unes 4.300 morts-.

El sistema oferia llavors la possibilitat que s'estiguessin infravalorant les xifres a la  capital catalana i, en conseqüència, de tota la comunitat autònoma. «Cal destacar que des del 12 de març, s'han notificat 16 defuncions des dels registres civils, del municipi de Barcelona, que el sistema MoMo comptabilitza com 333 defuncions observades per la correcció per retard. La mortalitat  esperada des de tal data fins al dia actual és de 2.490».

«Tenint en compte el període d'excés generalitzat, s'estima que s'està infraestimant notablement la mortalitat observada en aquest municipi i, per tant, si CCAA», informava el dia 10 de maig el citat mitjà.