Fernando Santiago presideix el Col·legi de Gestors Administratius de Madrid i representa més de 6.000 gestors com a president del Consell General de Gestors Administratius. En un context en què el coronavirus ha pres un paper principal i ha obligat a prendre decisions de caràcter econòmic, com ara el tancament temporal d'empreses, ha volgut donar la seva opinió de com afectarà tota aquesta situació al panorama que vindrà a partir d'ara.
Ja en el mes d'abril, Santiago advertia que el confinament portarà greus conseqüències econòmiques i que això ens portaria a una crisi sense precedents a Espanya. A tan sols uns dies d'iniciar la «nova normalitat», segueix sostenint el seu argument i creu que a la tardor es veurà la veritable crisi.
Greus conseqüències pel confinament
En una entrevista a 'El Confidencial', Santiago ha manifestat que la principal preocupació que tenen les empreses és si podran mantenir als seus empleats en ERTO, ja que el volum de treball no donarà per poder tenir les plantilles senceres. Aporta l'exemple de la restauració, on el seu aforament està limitat, el que significarà menys càrrega de treball i, per tant, que si tornessin tots els empleats contractats abans de la pandèmia, molts negocis no podrien mantenir-se oberts, ja que els ingressos no superarien les despeses.
També explica que malgrat que el govern espanyol ha manifestat que els ERTO s'estendran més enllà del 30 de juny, fins que no ho vegi al BOE no estarà del tot segur. Segons la seva opinió, s'haurien d'estendre fins que la situació de la Covid-19 passi i es pugui recuperar bona part del volum empresarial.
El fet que ara arribi la temporada d'estiu afectarà de manera positiva als negocis, sobretot els d'àmbit turístic, però el problema arribarà a la tardor, quan no sigui tan habitual el turisme estranger. Per a Santiago, el que passarà aquest estiu, pel que fa a l'activitat laboral, serà un «miratge». El moment dur arribarà després de l'estiu, més concretament al setembre.
Un dels principals problemes són els deutes acumulats. En aquest sentit moltes persones han ajornat el cobrament de locals als seus arrendataris, però arribarà un moment en què necessiten cobrar, perquè hauran de menjar, i serà en aquest moment quan les empreses notin el primer cop, doncs durant l'estiu no hauran pogut estalviar gairebé res.
La gestió dels ERTO
Segons l'entrevistat, un altre dels problemes ha estat la gestió del govern pel que fa al pagament dels ERTO, ja que moltes persones es queixen que no han cobrat res encara. Així, entén que molts espanyols es troben en un «llimbs administratiu» ja que des del govern es diu que tan sols queden 66.000 ERTO per pagar, quan al maig eren 480.000, el que significaria que tan sols un 2% de les sol·licituds no s'han pagat. Segons les dades que té, no confia que aquests registres siguin certs.
Com a exemple de bona gestió administrativa ha posat a la DGT, que ha matriculat i transferit el 100% dels vehicles, però no ha passat el mateix amb els registres civils, les oficines d'Hisenda i Seguretat Social. Sobre què podria haver fet el govern per desencallar les administracions, considera que podrien haver aprovat un «període de vacances obligat per a tots». Podria haver-se ajudat més a les empreses a accedir al finançament i agilitzar el pagament dels ERTO. Tot i això, considera que «les inspeccions i requeriments han funcionat de meravella».
Sobre la reforma laboral, entén que el Govern va fer una mala gestió. Arran de les anades i vingudes davant aquest tema els empresaris tenen clar que prioritzen acomiadar com més aviat millor als seus empleats «per por de futures mesures laborals». «L'economia s'estava revitalitzant i les empreses tenien una mica més de marge per sanejar-se i tirar endavant. Només s'ha parlat en matèria laboral per dir que ens carreguem una cosa que funcionava raonablement bé i que ens dotava d'un mecanisme clau en aquesta crisi com els ERTO. ¿Reacció dels empresaris? Por», manifestava a 'El Confidencial'.
Rescat per part dels països nòrdics: «Europa ens ho farà pagar»
No ha quedat obviat el tema del rescat europeu, més concretament pels països nòrdics. En aquest sentit, Santiago ho té molt clar: «Europa ens ho farà pagar, perquè a la fi, quan hagi de prestar-nos diners i fer-nos un rescat encobert, ens exigirà condicions lleonines i brutals».
Afegeix que és molt possible que es pugi l'IVA en dos o tres punts i que l'impost de societats pugui pujar fins a quatre o cinc punts. Explica que hi ha dos tipus d'impostos: «Els fiscals, que són els típics, i els laborals, que són tant o més que els primers i que han d'abonar les empreses en pagaments a la Seguretat Social i altres retencions, que suposen més del 30 % del salari del treballador».
Previsió per al segon semestre del 2020
Per finalitzar, sobre la seva precisió sobre com anirà el segon semestre de 2020 ha manifestat que, després del «miratge» d'estiu, el turisme estranger baixarà moltíssim, de manera que es notarà en gran manera. El pessimisme al sector de l'automòbil també afectarà el PIB de manera patent.
Segons la seva opinió, al setembre «començaran els drames seriosos: arrendataris que no paguen al seu arrendador, proveïdors que no serveixen mercaderia perquè el client deu diversos comandes, i en aquesta cadena ràpidament anirem caient pel precipici. Setembre serà dur, però octubre serà més dur encara, la caiguda serà molt grossa i saltaran totes les alarmes. Serà el mes dels impagaments». Ha afegit que al novembre serà molt possible que Europa ens hagi de rescatar, ja que a hores d'ara molts empresaris s'hauran declarat en fallida i no podran fer front als impagaments que devien.