Foto de bombones de butà.

El pressentiment de l'OCU sobre el preu de la bombona de butà en unes setmanes

Després de l'última baixada del maig, ja adverteixen del que passarà al juliol amb el preu

Fa unes quantes setmanes el preu de la bombona de butà experimentava una caiguda de gairebé el 5%. Cada dos mesos es revisa el valor d'aquest envàs, que es tornarà a veure actualitzat en qüestió de setmanes. Amb vista al mes de juliol, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit del que passarà a partir d'aquesta data.

La bombona ha patit unes quantes oscil·lacions de preu al llarg dels dos darrers anys. Tot i que la inflació està disparada, recentment aquest tipus d'envasos veien rebaixar el seu cost fins als 15,96 euros. De mica en mica es va distanciant dels màxims històrics de fa tot just un any.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Durant algunes fases del 2022 va arribar a passar els 22 euros. Tot i això, sembla que aquella etapa ja és història i la tendència apunta cap a una altra direcció, com indiquen des de l'OCU.

El preu de la bombona ha disminuït amb escreix en comparació de l'any passat

El preu d'aquest tipus d'envasos és regulat pel Govern. Les diferents revisions es faran cada dos mesos i sempre tenint com a referència un percentatge del 5%, sigui a l'alça o a la baixa.

Des de fa tres setmanes, els usuaris d'aquest tipus d'energia la poden adquirir per sota dels 16 euros. Tot i els increments del sector energètic i del gas, aquest tipus de recipients han experimentat una reducció en el cost.

Butaner baixant una bombona de butà
La bombona de butà ja està per sota dels 16 euros | Europa Press

Si prenem com a referència el mes de novembre, la caiguda ha estat del 18%, recull el portal Tododisca. I tot fa indicar que no s'aturarà aquí, en tot just mig any aquesta reducció va superar els 3,5 euros.

Els motius que expliquen la baixada de preu

En la darrera actualització del preu de la bombona de butà, que es va produir el segon dimarts de maig, el descens va ser del 4,94%. «Esgotant fins al fons el límit del 5% que s'estableix a les variacions permeses a les revisions», assenyalen des de l'OCU.

En aquest cas, els usuaris van veure disminuïda la factura 0'83 cèntims per envàs. Els experts reconeixen que aquesta caiguda al preu no és fruit de la casualitat. Ho atribueixen sobretot a la baixada de la cotització de primera matèria.

En aquests instants és un 25,57% més econòmica respecte de fa uns mesos. Hi ha altres factors que també influeixen en el cost, com són els transports i el canvi entre el dòlar i l'euro.

Optimisme per als propers mesos

La propera revisió de la bombona de butà tindrà lloc en qüestió de setmanes. En concret a la segona setmana de juliol. Segons preveu l'Organització de Consumidors i Usuaris, el preu anirà caient encara més, fins a assolir els 15,17 euros.

Imatge d'unes bombones de butà.
Es preveu una rebaixa en el preu de la bombona al juliol | Europa Press

Per tant, suposen bones notícies per als usuaris. Segons l'OCU, de la darrera revisió del maig es desprenen tres conclusions importants a tenir molt en compte. El primer és que els ciutadans hauran de desemborsar menys diners per aconseguir aquest tipus d'envasos. En segon lloc, es confirma la línia continuista de descens dels últims mesos. Des del novembre la reducció arriba al 18%.

Finalment, destaquen que s'auguren noves baixades a curt termini, sobretot amb vista al juliol. No obstant això, ens endinsem en una època en què es redueix molt el consum. D'aquí que en certa mesura també se li resti valor a les possibles rebaixes de la bombona de butà.

A l'estiu, la gent fa molt menys ús d'aquest material. Passa menys temps a casa i la despesa en gas es veu disminuïda de manera considerable a causa de l'augment de les temperatures. En qualsevol cas, tot el que impliqui un descens de preu ha de ser valorat positivament.