Imatge de la guàrdia civil de trànsit

La DGT ho avisa: la forma de portar el telèfon al cotxe per evitar una multa

Seguir els consells de la DGT evitarà que t'enfrontis a importants sancions

És un d'aquells elements sense els quals no es pot viure. El telèfon mòbil ha esdevingut una extensió més del nostre cos i són moltes les persones que fins i tot tenen fòbia a no portar-lo a les mans.

No obstant això, en el seu ús és molt important anar amb compte, sobretot quan estem al volant. Cada cop són més els conductors que no respecten la norma de no portar el telèfon a les mans durant la conducció, per la qual cosa les sancions no fan més que ascendir.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest sentit, les xifres de la Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les sigles, són clares. Cada any moren més de 300 persones per distreure's al volant. La distracció més habitual està relacionada amb l'ús del telèfon mòbil.

La DGT avisa sobre com portar el mòbil al cotxe

Aquest és un dels motius clau pels quals la DGT ha decidit posar fil a l'agulla i incrementar les sancions amb l'objectiu de garantir, d'una vegada per totes, la seguretat dels conductors, així com de la resta dels usuaris de la via.

Imatge d'una dona conduint un volant d'un cotxe Toyota
La DGT ha augmentat les sancions per l'ús del mòbil al volant | Getty Images

De manera recent, l'organisme ha fet diversos anuncis. Un, per exemple, està relacionat amb els nous senyals de trànsit que arribaran aquest mes de juny. Tot i això, també han avisat sobre diversos aspectes de l'ús del mòbil al volant.

L'organisme ha donat pautes sobre la forma correcta de portar el telèfon dins del cotxe i també ha avisat sobre les sancions a què s'enfronten els que no respectin la normativa. Aquestes sancions, per part seva, van quedar endurides després de l'entrada en vigor de la nova Llei de Trànsit de març de 2022.

No pots portar-lo a la mà

Una de les coses que has de tenir en compte i que no tots els conductors saben és que no pots ni tan sols portar el telèfon a la mà, encara que no l'estiguis utilitzant quan estàs al volant.

El simple fet de fer aquest gest està sancionat amb una multa de ni més ni menys que 200 euros, així com amb la retirada de 6 punts del carnet de conduir.

Tot i que hi ha molts dubtes sobre aquest tema, d'acord amb la legislació vigent, només es pot utilitzar el mòbil d'una manera: quan es compta amb un sistema de mans lliures homologat i adequat.

Imatge d'un mòbil
Manipular el telèfon al volant està sancionat amb 200 euros de multa i la retirada de 6 punts del carnet | PIXABAY

Així l'has de col·locar per evitar sancions

D'altra banda, la DGT també ha avisat sobre com portar el telèfon mòbil dins del vehicle. Per això, cal col·locar-lo en un suport homologat. D'aquesta manera, el conductor podrà mantenir sempre les dues mans al volant i no distreure's.

És a dir, l'única manera que hi ha de portar el telèfon dins del cotxe de manera segura, i evitant sancions, és situar-lo sobre el suport adequat. A més, no cal manipular-lo en cap moment, tret que es tingui un sistema de mans lliures.

Aquestes són les multes de la DGT a què et pots exposar

Són moltes les multes que hi ha en relació amb l'ús del telèfon mòbil al cotxe. En cas de portar el telèfon en un suport, però mal col·locat i que aquest dificulti la visibilitat del conductor, la sanció serà de 100 euros.

Si, per altra banda, el conductor porta el telèfon a la mà mentre condueix, la multa puja a 200 euros, així com a la retirada de 6 punts del carnet de conduir. Quan es manipula el mòbil al suport la sanció també és de 200 euros i es procedeix a la retirada de 3 punts.