Imatge de diversos bitllets falsificats de 50 euros

Els diners que hauries de tenir ara mateix al banc: evitaràs un problema greu

El Banc d'Espanya adverteix de la necessitat de tenir estalviada una certa quantitat de diners per a imprevistos

Al banc tenim domiciliada la nòmina, a més dels rebuts de llum, gas o aigua. La part que ens sobri al final del mes la utilitzarem per a l'estalvi. Des del Banc d'Espanya fan una recomanació sobre els diners que caldria tenir als comptes per evitar un problema.

Avui dia resulta molt complicat reservar alguna cosa per a aquesta partida. A causa de la inflació, la pujada de les hipoteques i l'escàs increment dels sous, la pèrdua de poder adquisitiu és més que evident. Arribar a final de mes ha esdevingut tot un desafiament.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Estudis recents confirmaven que 1 de cada 4 llars a casa nostra eren incapaces d'estalviar res. Alguns fins i tot es veien obligats a recórrer al que ja tenen guardat.

Des dels bancs fan una crida perquè estiguem en realitat una mica protegits davant de qualsevol imprevist o emergència. Mai està de més tenir un matalàs per afrontar una avaria del cotxe o reemplaçar la rentadora que ha deixat de funcionar. Encara que es tracti d'una cosa circumstancial, en qualsevol moment estarem obligats a estirar aquests diners.

Quants diners hauríem d'estalviar per estar segurs?

Sempre hi ha hagut molts dubtes sobre els diners que caldria estalviar mensualment per afrontar aquestes situacions amb què no comptem. Des del Banc d'Espanya ens donen una mica de llum amb les seves recomanacions.

Mans comptant bitllets
Els diners estalviats ens serviran per afrontar imprevistos o emergències | Freepik

Insisteixen en la necessitat de guardar un fons d'emergència, com publica el diari Ideal. Amb ell es podrà fer front a les despeses fixes i possibles imprevistos. Una cosa del que ningú no està exempt.

És igual que el guardis al teu domicili o al banc. El que és realment important és que en puguis disposar d'ell quan el necessitis. Com és lògic, a l'entitat estarà més segur i podràs retirar el que necessitis en qualsevol instant.

Si el tens a casa, sempre corres el risc que el guardis en algun lloc i després no el localitzis. També es pot donar la situació que t'entrin a robar i s'enduguin l'efectiu disponible. Per evitar possibles complicacions, seria adequat comptar amb una caixa forta.

Disposar d'un cert 'matalàs' econòmic

Des del Banc d'Espanya asseguren que la quantitat a guardar hauria d'equivaldre entre tres i sis mesos de despeses. D'aquesta manera, en cas que hi hagi alguna incidència amb el cotxe o una avaria a casa, estaríem preparats per assumir-la. I no només això, encara mantindríem una certa quantia acumulada per no quedar en números vermells.

Pel que fa a la xifra concreta, les autoritats bancàries tampoc no s'atreveixen a aventurar-se a dir una quantitat. Estimen que això depèn bàsicament de la situació financera de cadascú. Hi haurà gent que pot guanyar molts diners i que té poques despeses i, així, poder estalviar molt, o donar-se el cas contrari.

Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic
El nivell d'estalvi dependrà de la situació de cada persona | GTRES

Cada situació s'ha d'analitzar de manera individualitzada i possiblement no hi ha dos casos iguals. Expliquen que no cal disposar d'aquest efectiu a casa, encara que sí que seria recomanable que estigui «fàcilment disponible» per quan fos necessari.

Quina és la millor manera d'estalviar?

Gairebé sempre acabem estalviant la quantitat de diners que no es gasten quan arribem el final de mes. En general no sol ser gaire, però tot el que contribueixi a sumar serà benvingut.

Altres experts indiquen que el més eficient seria reservar un percentatge del que guanyem al mes per a aquest propòsit. Quan cobrem el sou el guardaríem, i la resta de setmanes hauríem de tractar de viure amb el que sobri.

Hi ha molts mètodes i tots poden resultar igual de vàlids en funció del que pretenguem. L'important és que tractis d'ajustar les despeses als ingressos, perquè no et costi tant l'estalvi mensual.