Un home gran conduint un cotxe

Revés per a la DGT: si tens més de 65 anys, te'n beneficiaràs molt

Els conductors de més edat reben bones notícies

Els més grans de 65 anys ja fa un temps que són al punt de mira de la Direcció General de Trànsit (DGT). La intenció d'aquesta entitat era fer una sèrie de modificacions en el procés de renovació del carnet de conduir d'aquest col·lectiu. Tot i això, la DGT acaba de patir un dur revés amb què no comptava.

En un primer moment, s'havien plantejat la idea de rebaixar els períodes de validesa d'aquest permís. A més, també tenien previst implantar noves mesures pel que fa a l'examen psicotècnic, publica la web El debate.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Es va arribar a estudiar la possibilitat que el metge que facilités el certificat d'aptitud tingués accés a l'historial mèdic del ciutadà. Principalment hi havia un cert interès a conèixer el veritable estat de la gent de més edat i dels malalts crònics. Sempre hi ha la incertesa que es doni el vistiplau als aspirants sense que se'n coneguin les malalties.

Tot i això, l'avançament electoral comunicat per Pedro Sánchez fa uns dies ho trastoca tot. Implica, entre altres coses, la paralització de la normativa, la del dret a l'oblit oncològic. Per tant, suposen bones notícies per a aquests conductors. De moment no s'esperen grans canvis al reglament de Trànsit i respiraran tranquils durant un temps.

Primer pla d'un avi al volant d'un cotxe mentre condueix
La DGT no canviarà de moment la normativa per renovar-se el carnet de conduir a partir dels 65 anys | Cedida

Possibilitat de reduir el temps de validesa

Un cop arribats als 65 anys, el carnet de conduir té una vigència de cinc anys. Tot i això, l'entitat que dirigeix Pere Navarro havia mostrat en diferents ocasions la seva idea de reduir aquest període. En principi es va especular que es reduís únicament a dos anys.

Això suposaria un important trastorn per al col·lectiu de més edat. Haurien de superar amb més freqüència les proves psicotècniques i als professionals els resultaria més senzill fer-los enrere. Per tant, molts es veurien privats d'aquest permís.

Tal com publica l'esmentat portal web, els més grans de 65 anys són els que pateixen menys accidents a la carretera. Això sí, quan es veuen embolicats en algun tipus de contratemps resulten més perjudicats. Ho atribueixen sobretot a la seva fragilitat, que de vegades es tradueix també en un índex de mortalitat més alt.

No obstant això, es tracten de simples especulacions que de vegades es deixen anar de manera indirecta per part de les institucions. D'aquesta manera poden conèixer més al detall la reacció de la ciutadania i, així, prendre decisions en una direcció o en una altra.

Per tirar endavant una mesura de tanta importància, com és la reducció dels anys de vigència del carnet, cal un gran consens. No només la DGT ha d'aportar el seu punt de vista. També hi entra en joc l'opinió de les associacions de conductors o, fins i tot, els professionals de l'àmbit sanitari.

Imatge de cotxes circulant
El col·lectiu de més edat pateix menys accidents, però més greus | Getty Images

Tots ells hi tenen molt a dir. Per tant, una decisió tan rellevant que afectaria tanta gent no es pot prendre d'un dia per l'altre, ni tampoc de manera unilateral.

L'OMS es mostra partidària que segueixin amb els hàbits

La gent gran troba en la conducció una manera de guanyar en independència. Això sí, sempre que tinguin un bon estat de salut que no els impedeixi circular per les carreteres amb normalitat. Gràcies al vehicle particular podran acudir a les consultes mèdiques, fer compres o fins i tot anar-se'n de vacances.

Des de l'Organització Mundial de la Salut es mostren partidaris que segueixin com fins ara, conduint sense que se'ls imposin més restriccions. Esgrimeixen que això els proporciona una gran llibertat, evitant que es converteixin en persones dependents. A més, posar-se al volant suposa un exercici que els ajudarà a mantenir-se actius des del punt de vista mental.