Foto d'un conjunt d'habitatges.

Els requisits que has de complir perquè el banc et redueixi la hipoteca: funciona

Un dels grans objectius de qualsevol hipotecat és la reducció de la quota

Moltes famílies ja es posen en el pitjor pensant en el que encara ha d'arribar. Els tipus d'interès es mantenen pels núvols i sospiten que les hipoteques es puguin disparar quan es produeixi la propera revisió. Tot i això, alguns desconeixen que el banc té la possibilitat de baixar-la si compleixen una sèrie de requisits.

L'aspiració de qualsevol persona que contracta un préstec és la reducció de les quotes mensuals. Per beneficiar-se'n es requereix, entre altres coses, pertànyer a l'anomenat llindar d'exclusió, publica The Huffington Post.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest apartat es recull la condició del client respecte de les seves capacitats econòmiques i també s'hi inclou el preu de compra de l'immoble. Si la situació del deutor està inclosa als paràmetres determinats, tindrà l'opció d'optar a la reestructuració del deute.

Què cal per aconseguir una reestructuració del deute?

Aquells que vulguin veure reduïda la seva hipoteca mitjançant una reestructuració del deute cal que coneguin les condicions exigides. Els ingressos dels membres de la unitat familiar no han de superar el límit de tres vegades l'IPREM anual de catorze pagues.

També caldrà demostrar que la quota mensual a abonar superés la meitat del conjunt d'ingressos nets del nucli familiar.

Un edifici
Si reuneixes una sèrie de condicions, ho tindràs més fàcil per a reestructurar el deute amb el banc | GTRES

Altres premisses que cal tenir en compte és que el percentatge d'ingressos per fer front a la hipoteca s'incrementi. Com a mínim ha de ser d'1,5 punts respecte de l'instant en què es va sol·licitar. L'altra possibilitat és que durant aquest període es produís alguna situació enquadrada dins de la categoria d'especial vulnerabilitat.

Dins d'aquest grup hi ha les famílies nombroses, la unitat familiar monoparental amb fills o amb algun membre amb discapacitat. També els deutors de més de 60 anys o els nuclis familiars amb una víctima de violència de gènere.

Al marge de la seva situació, també han de reunir altres condicions per poder reestructurar el deute. Cal que la família no disposi dels béns suficients per enfrontar-se al deute. L'habitatge en qüestió per al qual es va sol·licitar la hipoteca ha de ser l'únic del deutor i el préstec no ha de tenir altres garanties personals o reals.

Les claus per demanar una hipoteca

El Govern anunciava fa uns dies que concediria avals de fins a un 20% per als menors de 35 anys que adquireixin un immoble. Aquesta fórmula permetria finançar fins al 100% de la propietat. Això suposa un alleujament per als més joves.

Tot i això, a l'hora de sol·licitar una hipoteca, els experts recomanen una sèrie de detalls. Un és tenir estalviat almenys el 30% del que costi l'habitatge. Els bancs estan concedint, en general, fins al 80%, recull el portal HelpmyCash.com.

Foto d'un home comptant bitllets de cinquanta euros.
Moltes famílies s'han vist perjudicades per l'augment dels tipus d'interès | Getty Images

Una altra de les exigències bancàries serà tenir un bon salari. Analitzaran que es guanyi prou perquè el pagament de la hipoteca i altres deutes no superin el 35% dels ingressos nets. A això també se li uneix comptar amb una ocupació estable.

Necessiten tenir la garantia que el client podrà fer front a les quotes durant els propers 20-30 anys. Als assalariats els demanaran un contracte indefinit i una certa antiguitat. Per part seva, els treballadors per compte propi han de demostrar la viabilitat dels seus negocis.

També repararan a l'historial creditici en analitzar la sol·licitud d'hipoteca. Comprovaran si el sol·licitant compta amb altres préstecs i si els està pagant. A més, accediran a llistats de morosos per descobrir la possible presència d'impagaments. El que és adequat és que no es tingui cap deute pendent perquè ens concedeixin el préstec amb més facilitats.