Espanya ja s'imagina la pitjor situació. Després de tot el que va passar amb la covid-19, arriba el moment d'estar en alerta amb un altre virus. Tot i que sempre es posen tots els mitjans possibles per plantar-li cara, en aquesta ocasió no serà suficient. Almenys això és el que va passar amb la grip a Austràlia, on es van registrar unes taxes d'incidència molt elevades, les més grans en molts anys.
Al nostre país la campanya de vacunació començarà el pròxim 25 d'octubre. Es considera tenir un marge suficient per aconseguir immunitat i també perquè el virus no s'expandeixi de manera massiva a l'època més preocupant, que sol ser entre el desembre i el febrer. Com és habitual, les dades de l'hivern a l'hemisferi sud s'utilitzen com a referència a l'altre. Tot fa indicar que els esforços de contenció del virus arribaran tard.
Austràlia envia un avís a Espanya sobre què passarà ara
A Austràlia, la incidència de la grip ha estat la més alta dels darrers cinc anys. Durant la pandèmia de coronavirus aconseguiren mantenir unes taxes reduïdes, però per algun motiu desconegut s'aprecia un repunt de casos.
El comportament del virus a l'hemisferi sud acaba vaticinant el que passarà a l'altre i viceversa. Aquesta malaltia tendeix a reproduir-se amb més facilitat quan es donen unes condicions més favorables i això és el que passa durant els hiverns de cada país.
De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pren com a referència les variants que circulen en una part del planeta per fixar una sèrie de recomanacions a l'hemisferi oposat. Tot i això, cal dir que les seves previsions no sempre són encertades.
Com va afectar la grip a Austràlia?
El darrer 28 d'agost es van comptabilitzar a Austràlia 217.898 casos de grip. Són gairebé els mateixos que es van notificar durant tota la temporada el 2017, que va ser la que va presentar més incidència en els últims temps. Tot fa indicar que se superaran amb escreix aquestes xifres.
Per la seva banda, el pic de comunicacions es va produir a finals de maig. Hi va haver al voltant dels 30.000 casos per setmana. El 2017, es van reportar 25.000 infeccions a mitjans d'agost i, el 2019, les xifres més grans van ser al juliol amb 20.000 setmanals.
Pel que s'ha comprovat fins ara, el virus comença repuntar a principis de maig a l'hemisferi sud i no arriba al punt més elevat fins a la segona meitat d'agost. No obstant això, aquest any, el moment de més intensitat s'ha avançat dos mesos i mig.
Com serà la grip a Espanya, segons els experts
Amb totes aquestes evidències, els experts pronostiquen com serà la temporada de grip a Espanya. El professor Joan Carles March, de l'Escola Andalusa de Salut Pública, vaticina «un hivern complicat». Durant els últims tres anys «hem tingut molt poca grip i en algun moment ha de tornar. No podem pensar que ha desaparegut, i punt», explica a El Español.
Hi ha un altre fet que resulta sorprenent. Fa referència a les franges més castigades per aquest virus a Austràlia. Es va tractar de nens entre 5 i 9 anys, a més dels adolescents de 10 a 19 anys: els consideren com als grups més exposats i els menys protegits.
Rafael Ortí, de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva i Salut Pública, coincideix amb la reflexió. «El fet que estigui afectant els nens i gent molt jove podem relacionar-ho amb l'experiència de la pandèmia». Creu que mascaretes i distància «han vingut molt bé per evitar la grip i altres problemes, però hem reduït l'exposició».