Foto d'una oficinad el SEPE

El SEPE llança un avís contundent: el missatge a què mai has de contestar

El SEPE avisa dels missatges que et poden arribar al telèfon mòbil aquests dies

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) té uns mètodes molt concrets per adreçar-se als ciutadans. Per tant, potser hauries de sospitar si t'arriba algun missatge al teu correu electrònic o al mòbil fent-se passar per ells. No són precisament els sistemes de comunicació que utilitzen.

Aquest organisme llança un nou advertiment davant la presència de ciberdelinqüents que suplanten la identitat del SEPE. D'aquesta manera aconsegueixen estafar moltes persones, apropiant-se de dades personals i bancàries. En cas que rebis algun tipus de notificació per aquestes vies, intenta eliminar-lo com més aviat millor.

Els mètodes de delinqüència han canviat amb els anys, i els delictes tecnològics són cada cop més freqüents. Es pot dir que les estafes estan molt encertades, fent que semblin comunicacions oficials, i per això recorren sobretot al phishing.

El SEPE avisa dels missatges que et podrien arribar al mòbil o al correu

Es tracta d'una tècnica que fa referència a l'enviament de correus electrònics que tenen l'aparença de procedir de fonts de confiança. Poden ser de bancs, empreses de telefonia, assegurances, etc. «En realitat pretenen manipular el receptor per robar informació confidencial», apunten des de Panda Security. De fet, recomanen que cada vegada que accedim a un portal web, ho fem escrivint l'adreça directament al navegador. Un altre consell que cal tenir en compte.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
Els delinqüents es fan passar pel SEPE per estafar les seves víctimes | EP

Al SEPE li han comunicat recentment diversos casos referents a aquesta suplantació. El propòsit dels estafadors és aconseguir el màxim nombre possible de dades sobre l'usuari. Encara que sembli a primera vista una comunicació oficial, en realitat no ho és.

Aquest organisme explica que «s'han detectat missatges fraudulents suplantant la identitat del SEPE. Compte si reps missatges sospitosos a través de SMS, correu electrònic o WhatsApp». Per evitar possibles contratemps en el futur, els professionals del servei d'ocupació aporten una sèrie de recomanacions. Seran molt interessants per detectar els casos d'estafa.

En primer lloc adverteixen que ells mai no sol·licitaran als ciutadans cap tipus de dada personal per mitjà d'un missatge. Quan es rebi una d'aquestes notificacions sospitoses per mitjà de les vies detallades anteriorment, és millor eliminar-la. Aconsellen no facilitar mai dades personals o bancàries en pàgines webs de dubtós origen. Tampoc cal clicar sobre els enllaços que es rebin per correu electrònic o missatge de text.

Des del SEPE recorden als ciutadans que cal parar molta atenció a totes aquestes recomanacions. Assenyalen que el phishing consisteix en la suplantació de la identitat d'un organisme oficial per obtenir informació personal o dades bancàries.

Com protegir-se contra els ciberdelinqüents?

Els ciberdelinqüents solen posar el focus, sobretot, al servei d'ocupació pública, però també a l'Agència Tributària i la Seguretat Social. Tampoc no s'obliden de les entitats bancàries. Tot el que sigui aconseguir dades personals i de bancs suposa un al·licient per als estafadors.

Els professionals de Panda Security proporcionen una sèrie de consells per comportar-se davant del phishing. Proposen que no es punxi sobre «cap enllaç sospitós». En la mesura del possible cal millorar la seguretat dels diferents dispositius, siguin mòbils, tauletes o ordinadors.

▶️ Vídeo del dia

De tant en tant, cal revisar l'estat dels comptes bancaris. Serà una manera de comprovar que tot està en ordre i no hi hagi motius per preocupar-se. Expliquen que la simbologia ' https:// ' al començament d'un lloc web genera confiança. Tot i això, els ciberdelinqüents continuen perfeccionant els seus mètodes de suplantació.

En cas que tinguis algun tipus de dubte sobre aquests missatges, no dubtis a contactar amb el SEPE. A través dels canals oficials us confirmaran si es tracta d'un frau o no.