Ànec

Detecten el virus de la grip aviària en un ànec a Catalunya

Tot va sorgir a causa d'un brot on van morir diverses aus al riu Besòs

S'ha confirmat un cas positiu de grip aviària a Catalunya. Un ànec silvestre situat al riu Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, ha donat positiu en grip aviària. Així ho ha confirmat el Laboratori Central de Veterinària d'Algete.

L'ànec es va recollir en el mes d'agost, a causa d'un brot on van morir diverses aus d'aquesta espècie al riu Besòs. D'aquesta manera, com a mesura de precaució, van agafar l'animal per estudiar-lo i, així, conèixer de què haurien pogut perdre la vida la resta d'animals.

Tècnics de la Generalitat han detectat un ànec amb grip aviària al riu Besòs, a Santa Coloma de Gramenet. L'animal va ser detectat el 23 d'agost passat i les proves han confirmat la malaltia.

Segons ha publicat el Tot Badalona i ha confirmat a l'ACN el Departament d'Agricultura i Acció Climàtica, com a mesura de precaució s’han establert una zona de control de 3 quilòmetres i una zona de seguiment d'entre 3 i 10 quilòmetres al voltant de la localització de l’au, entre Santa Coloma i Badalona.

A la zona de 10 km s’adoptaran les mesures establertes com a mesura de prevenció de l’entrada del virus de la IAAP a les explotacions d’aus de corral de la zona, com a mínim durant 30 dies des de la confirmació de focus.

Així es prohibeix l'ús de determinades aus com a reclams de caça i la cria i manteniment d'ànecs i oques conjuntament amb altres espècies d'aus de corral. També es prohibeix la producció i manteniment d'aus de corral a l'aire lliure, amb algunes excepcions, i donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on puguin accedir aus silvestres.

Què és la grip aviària?

A grans trets, la grip aviària és una malaltia infecciosa que principalment afecta les aus. N'hi ha de dos tipus: de baixa patogenicitat o, altrament, d'alta patogenicitat. Això vol dir que els virus amb una patogenicitat baixa, poden provocar símptomes lleus en les aus infectades. En canvi, els d'alta patogenicitat, tenen com a conseqüència una malaltia greu, la qual es pot propagar ràpidament entre les aus que la pateixen.

Malauradament, segons les proves realitzades a l'ànec infectat a Catalunya, els experts han confirmat que la grip aviària que pateix és altament patògena.