Els coales són una espècie icònica d'Austràlia

El coala podria desaparèixer del tot d’Austràlia

L’ONG Australian Koala Foundation alerta d’aquesta greu amenaça i considera que aquest animal, tan característic del país oceànic, ja estaria «funcionalment extingit»

Notícies molt preocupants les que ens arriben des d’Austràlia a nivell mediambiental. L’ONG Australian Koala Foundation assegura que el coala hauria entrat en vies de desaparició del país oceànic, on aquest animal és tota una icona del seu ecosistema nacional i un atractiu turístic. L’entitat va més enllà i cataloga aquesta espècie de «funcionalment extingida», és a dir, que la seva població ha disminuït tant que ja no té un paper rellevant en el seu entorn.

Aquestes conclusions es basen en el fet que, segons estima l’ONG,  ara mateix només queden prop de 80.000 exemplars de coales a tot Austràlia, tan sols un 1% dels vuit milions que es calcula que hi havia entre els anys 1890 i 1927 i que van ser assassinats per aprofitar les seves pells o enviats a Londres.

Els coales estan en vies d'extinció a Austràlia
Els coales estan en vies d'extinció a Austràlia | Arxiu

 

L’ONG exigeix una llei de protecció del coala

El preocupant descens actual dels exemplars de coales es deu sobretot al fet que s’estan destruint els hàbitats d’aquests animals i estan desapareixent els eucaliptus, bàsics per a la supervivència de l’espècie. Una problemàtica derivada de la creixent indústria i urbanització, però el canvi climàtic també hi juga un paper important.

Per aquesta raó, l’ONG australiana exigeix al govern del país que es creï una llei de protecció per a aquests animals.  En aquest sentit, l’entitat afegeix que, dels 128 districtes electorals d’Austràlia que ha monitoritzat des de l’any 2010 per controlar l’evolució dels coales, aquesta espècie ha desaparegut en 41 d’ells.

La desaparició del coala d’Austràlia significaria una greu notícia mediambiental i un autèntic desastre mediambiental en aquest país d’Oceania. La raó la trobem en el fet que aquests animals mengen les fulles de la part superior dels eucaliptus, acció fonamental per a la salut d’aquests boscos. A més, els excrements que deixen al sòl són crucials degut als nutrients que aporten a la superfície forestal.

També et pot interessar...