Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp

Les autoritats adverteixen: els 4 números de WhatsApp que has de bloquejar

Les estafes per WhatsApp estan a l'ordre del dia i els experts comparteixen quins números no s'han de respondre

Les estafes virtuals han esdevingut una amenaça constant. Això ha fet que les autoritats estiguin cada cop més pendents de tot el que passa sobre això.

WhatsApp, una de les aplicacions de missatgeria més populars del món, no és immune a aquests riscos. De forma recent, s'han identificat una sèrie de números telefònics que estan sent utilitzats per dur a terme estafes en aquesta plataforma. Conèixer-los és vital per evitar-les.

Aquests són els números que has de bloquejar

Segons un informe recent, hi ha quatre prefixos específics que estan sent utilitzats per estafar els usuaris de WhatsApp. Aquests números són:

  • +62 (Indonèsia)
  • +91 (Índia)
  • +967 (Iemen)
  • +212 (Marroc)
Muntatge amb una persona escrivint per WhatsApp i un cercle amb el logotip de l'aplicació
Si escriu un número amb aquests prefixos ignora i bloqueja | Diego Cervo, PixaBay

Aquests números han estat reportats per múltiples usuaris que han estat víctimes d'estafes. Els estafadors utilitzen diverses tàctiques per enganyar les persones, des de promeses de premis fins a sol·licituds d'informació personal. Si reps un missatge, bloquegeu-lo immediatament.

Com funcionen les estafes per WhatsApp

Les estafes a WhatsApp solen seguir un patró similar. Els estafadors envien missatges que semblen legítims, sovint fent-se passar per empreses conegudes o fins i tot per contactes de confiança. Aquests missatges poden incloure enllaços a llocs web fraudulents o sol·licitar informació personal, com ara números de targeta de crèdit o contrasenyes.

Una tàctica comuna és el “phishing”, on els estafadors envien un enllaç que, en fer clic, redirigeix a una pàgina web falsa. Està dissenyada per robar informació personal. Una altra tècnica és el “smishing”, que és similar al phishing però es realitza a través de missatges de text.

Unes mans subjectant un mòbil i l'aplicació de WhatsApp oberta
Mai feu clic a enllaços sospitosos | WICHAYADA SUWANNACHUN's Images

Consells per protegir-te de les estafes a WhatsApp

Per evitar aquestes estafes, convé que duguis a terme els passos següents:

  • No contestis números desconeguts: si reps un missatge d'un número que no reconeixes, és millor no contestar. Bloqueja i reporta el número a WhatsApp.
  • No feu clic a enllaços sospitosos: si un missatge inclou un enllaç, verifica la seva autenticitat abans de fer clic. Pots fer-ho cercant l'enllaç a Google o consultant amb l'empresa que suposadament el va enviar.
  • No comparteixis informació personal: mai comparteixis informació personal o financera a través de WhatsApp, especialment si no estàs segur de la identitat del remitent.
  • Activeu la verificació en dos passos: aquesta funció afegeix una capa extra de seguretat al vostre compte de WhatsApp. Per activar-la, aneu a Configuració > Compte > Verificació en dos passos.
  • Mantingues la teva aplicació actualitzada: WhatsApp regularment llança actualitzacions que inclouen millores de seguretat. Assegureu-vos de tenir sempre la darrera versió de l'aplicació.