Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Algunes autoritats parlen clar: «Confinar-se a casa serà l'única solució»

La Junta d'Andalusia continua insistint en la necessitat de decretar un confinament domiciliari

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Les autoritats demanen ja un autoconfinament a casa per part dels espanyols  | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

En plena tercera onada de la pandèmia del coronavirus, la idea d'un nou confinament domiciliari sobrevola amb força el nostre país. Es tracta d'una mesura que ja han pres diversos països d'Europa com Alemanya, Regne Unit i Portugal i que ara està latent a Espanya per dues raons fonamentals.

La primera es deu a la situació epidemiològica actual del país, tant per les xifres de contagis i morts que baten rècords cada dia després de les festes nadalenques, com per la nova variant de la soca britànica que ja circula per la meitat de les nostres comunitats autònomes.

La segona raó està relacionada amb la pressió que estan exercint diverses autoritats regionals del nostre país sobre el govern central, que es manté ferm en la seva idea de rebutjar l'aprovació d'un nou confinament com el de març.

Les comunitats pressionen el govern espanyol per aprovar un nou confinament

A hores d'ara, ja són diverses les comunitats autònomes que han demanat encaridament al govern espanyol que els ofereixi un mecanisme legal vàlid que permeti aprovar un nou confinament domiciliari, ja que aquest no està permès amb el decret de l'estat d'alarma actual.

Algunes de les autonomies que han sol·licitat un nou confinament al govern espanyol són Astúries, Múrcia, Andalusia i Castella i Lleó. Aquesta última regió manté actualment una lluita contra l'Executiu de Pedro Sánchez per ampliar el toc de queda a partir de les 20.00 hores.

«No m'agradaria exagerar, però (aquesta onada) pot ser més dramàtica que la de març, amb més mortalitat, si no l'aconseguim parar», ha assenyalat el vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, reiteradament al llarg de la setmana passada.

«Si ells no s'impliquen en la gestió d'aquesta pandèmia, que ens deixin a les comunitats prendre decisions i que, almenys, facin una reforma de l'estat d'alarma perquè les comunitats puguem decretar aquest confinament domiciliari», ha dit el president de Múrcia, Fernando López Miras en declaracions a Ana Rosa Quintana a Telecinco.

Andalusia assegura que el confinament és l'única solució per frenar la tercera onada

Per la seva banda, la Junta d'Andalusia ha estat una de les autonomies que més ha insistit al govern espanyol perquè decreti un confinament domiciliari.

Divendres passat ho va fer a través de la petició formal del mateix president regional, Juanma Moreno, i aquest dilluns ho ha fet novament a través del vicepresident de l'Executiu regional, Juan Marín.

En una entrevista a 'Hoy por Hoy' de la Cadena Ser, el vicepresident ha apostat per demanar el confinament domiciliari assegurant que aquesta mesura «és l'única solució» per frenar aquesta tercera onada de la pandèmia.

A més, en una altra intervenció a Canal Sud, Juan Marín ha lamentat que «el govern espanyol s'hagi tancat en banda» a aprovar mesures dràstiques i ha carregat contra el ministre de Sanitat per estar «més pendent de les eleccions catalanes» que de la pandèmia.

En aquesta mateixa entrevista, el vicepresident andalús ha advertit que a finals d'aquesta setmana entraran en vigor noves restriccions, tal com va succeir la setmana passada quan es van tancar perimetralment províncies i municipis la taxa d'incidència acumulada se situava per sobre de 500 contagis en 14 dies.

Tot i la pressió d'algunes comunitats autònomes, que fins i tot han demanat als seus ciutadans que s'autoconfinin, el govern de Pedro Sánchez segueix rebutjant la idea d'un confinament que afectaria encara més l'economia. La seva postura de moment és ferma: esperar 15 dies per valorar l'efecte de les noves restriccions que s'han aprovat en gairebé totes les comunitats autònomes.