YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Autoritzen la primera vacuna catalana contra la Covid per un assaig internacional

Es portarà a terme a Argentina

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
La vacuna es provarà en 369 treballadors sanitaris  | Europa Press

La vacuna RUTI contra la Covid-19, desenvolupada per un investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol i fabricada per la farmacèutica Archivel Farma, és la primera espanyola en rebre l'autorització per realitzar un assaig clínic internacional, que es portarà a terme a Argentina. Tal com ha informat la companyia, la vacuna, inicialment dissenyada contra la tuberculosi, es preveu eficaç contra altres infeccions víriques com el coronavirus, pel que ha rebut l'aprovació de l'Administració Nacional de Medicaments, Aliments i Tecnologia Mèdica (ANMAT) d'Argentina per realitzar l'assaig clínic.

Es tracta d'un estudi de doble-cec amb placebo, de nou mesos de duració, per avaluar l'eficàcia de la vacuna RUTI en la prevenció de la infecció i la disminució de la mortalitat per SARS-CoV-2 en el personal sanitari.

La vacuna ha estat desenvolupada pel doctor Pere-Joan Cardona, del servei de Microbiologia de Can Ruti, i es basa en l'anomenada «immunitat innata entrenada», és a dir, en estimular a través de la vacuna la immunitat del cos i «dotar-la de memòria» per generar una millor i més ràpida resposta a l'exposició del virus.

En el cas que sigui eficaç, RUTI podria convertir-se en la base de les vacunes antivíriques d'un ample ventall gràcies al seu mecanisme alternatiu a la generació d'anticossos que produeix la vacuna clàssica. De fet, aquesta nova opció terapèutica podria utilitzar-se a més com primer recurs en cas d'epidèmies provocades per un virus nou o en mutacions de virus pandèmics que fan que les vacunes existents perdin la seva eficàcia inicial. 

D'altra també, també es podria aplicar com reforç en poblacions que no responen amb eficàcia a les vacunes específiques o com complement de vacunes que generen anticossos, per exemple les desenvolupades per la Covid-19.

 

La vacuna es provarà en 369 treballadors sanitaris

«El concepte d'immunitat entrenada apareix com una alternativa interessant i innovadora per explorar com a estratègia de prevenció, inicialment sobre el personal de la salut», ha explicat el doctor que lidera l'estudi a Argentina, Waldo Belloso, qui ha admès que «l'obtenció de vacunes específiques d'eficàcia suficient i disponibles per un ús massiu comportarà temps».

Després de rebre l'aval de les autoritats d'Argentina, la companyia RUTI Immune, creada per Arhivel Farma per produir la vacuna, ja ha iniciat els tràmits logístics perquè les dosis arribin al país i puguin començar a administrar-se en 369 treballadors de diversos centres sanitaris. A Espanya, segons l'empresa, la vacuna també podria ser provada pròximament en un assaig clínic molt semblant de la mà de l'Institut Germans Trias i Pujol.


Comentaris

envia el comentari