Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

El Govern aclareix si té previst avançar el toc de queda a Catalunya

La portaveu Meritxell Budó assegura que «prendrem aquesta decisió si les autoritats sanitàries ens ho demanen»

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta
La portaveu del Govern, Meritxell Budó   | cedida

La possibilitat d'avançar l'horari del toc de queda continua sobre la taula. Aquest està sent un dels temes destacats en les darreres hores a l'hora de plantejar mesures per contenir la tercera onada de coronavirus que està vivint Catalunya i Espanya. Si aquest dilluns era la consellera de Salut, Alba Vergés, qui veia amb bons ulls permetre aquesta modificació horària de la mobilitat nocturna, aquest dimarts ha estat el torn de la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó ha reconegut que existeix és una possibilitat d'acabar aplicant aquesta mesura.. En tot cas, això sí, es tractarà d'una decisió que es prendrà a través del Procicat i del comitè de gestió de la crisi de la Covid-19, d'acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries. «Si ens demanen avançar l'horari del confinament nocturn perquè això realment redueix l'impacte de la pandèmia» el Govern aprovarà la mesura, ha assegurat la portaveu. Serà el pròxim diumenge, ha apuntat Budó, quan es decidirà si es flexibilitzaran, es mantindran o bé es reforçaran amb mesures addicionals les actuals restriccions per a la setmana vinent. 

En aquest sentit, Budó també s'ha pronunciat respecte al plantejament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de canviar el confinament perimetral que hi ha actualment per un de metropolità al més aviat possible. Per la portaveu del Govern, que ha pogut parlar amb Colau sobre aquest tema, es tracta d'una proposta que es plantejaran «quan sigui possible, no ara de forma immediata si les dades epidemiològiques no ho avalen».

D'altra banda, també hi ha hagut moments per les exigències i retrets al govern central. Budó ha reclamat a Moncloa que decreti l'obligatorietat del teletreball, recordant que és una eina jurídica que permetria reduir la mobilitat i la interacció social. A més, també ha acusat l'executiu espanyol de posar-se «de perfil» a l'hora d'acompanyar les autonomies en la presa de decisions per combatre la pandèmia. En aquest sentit, Budó ha assegurat que el govern de l'estat hauria de dotar a les comunitats de les eines necessàries per garantir la salut dels ciutadans i no només per poder afrontar unes eleccions, com és el cas de Catalunya.

Nova línia d'ajuts a diversos sectors

En la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, també s'han autoritzat més línies d'ajudes destinades a diversos sectors socioeconòmics. Per un costat, s'han afegit 5 milions d'euros al fons de contingència del departament d'Empresa, que aniran destinats als comerços que estan obligats a tancar, com a mínim, fins al 24 de gener: és a dir, els que estan dins de centres comercials i els que tenen més de 400 metres quadrats. També s'han injectat 5 milions d'euros per ajudar al sector cultural i 6,3 que aniran destinats a pal·liar els perjudicis econòmics del sector del lleure educatiu i de les activitats extraescolars afectades pel confinament perimetral del Ripollès i la Cerdanya.