Meritxell Budó, consellera de Presidència, en una roda de premsa, 14/07/2020

El Govern obre la veda: amplia els ajuts als comerços obligats a tancar a Catalunya

La decisió permetrà que els diners per als establiments tancats passin dels 2.500 als 3.750 euros

El Govern ha autoritzat aquest dimarts transferir 5 milions d'euros al fons de contingència del departament d'Empresa per ampliar la línia d'ajuts directes als comerços que estan obligats a tancar, com a mínim, fins al 24 de gener: els que estan dins de centres comercials i els que tenen més de 400 metres quadrats.

La decisió fa que la línia d'ajuts passi de 10 a 15 milions d'euros, i que el pagament s'ampliï dels 2.500 als 3.750 euros per establiment. Segons ha informat l'executiu, la línia d'ajuts s'activarà «en breu» i el seu objectiu és «pal·liar els efectes econòmics derivats de les noves mesures». Els comerços, a través dels seus sindicats i portaveus, han expressat aquests dies que la seva situació econòmica en molts d'ells és crítica (així com en bars i restaurants) i instaven al Govern a donar-los solucions urgents. 

Cinc milions d'euros en ajuts al sector cultural

El Consell Executiu d'aquest dimarts també ha aprovat mesures comptables per tal d'habilitar que el Departament de Cultura materialitzi un primer paquet d'ajudes econòmiques per pal·liar els efectes de la pandèmia al sector cultural per un import de 5 milions d'euros. Amb aquesta transferència de crèdits pressupostaris, l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) disposarà de 2,8 MEUR i l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), 2,2 MEUR, que es destinaran al suport de la cultura popular i a la compensació per a la reducció d'aforaments en espectacles, respectivament.

Així mateix, s'ha aprovat la transferència de crèdit de 6,3 MEUR del Fons de Contingència al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per als ajuts extraordinaris d'urgència per pal·liar els perjudicis econòmics del sector del lleure educatiu i de les activitats extraescolars afectades pel confinament perimetral del Ripollès i la Cerdanya. Una línia d'ajuts que el Govern va aprovar el passat 12 de gener.