Un tren de Renfe per la neu

L'AVE entre Madrid i Barcelona continuarà suspès almenys fins dilluns

La línia R15 de Rodalies segueix sense donar servei entre Reus i Riba-roja | L'R13 i l'R14 tampoc donen servei entre Lleida i la Plana-Picamoixons

El servei d'AVE entre Barcelona i Madrid es mantindrà suspès entre Barcelona i Madrid durant tot el dia a conseqüència del temporal de neu d'aquest cap de setmana, segons ha informat Renfe aquest diumenge al migdia.

A més, tampoc hi haurà connexió entre aquestes dues ciutats i Lleida, Tarragona, Saragossa, Calatayud, Guadalajara, Osca, Saragossa, Terol, Pamplona i Logronyo. Només funciona la connexió Barcelona-Tarragona del corredor mediterrani. Pel que fa a la situació a Rodalies, a l'R15 continua suspesa la circulació entre Reus i Riba-roja i l'R13 i R14 entre Lleida i la Plana-Picamoixons.

Adif i Renfe treballen per a restablir la normalitat a la xarxa viària

Segons han informat Adif i Renfe en un comunicat conjunt, el temporal de neu i fred està causant moltes alteracions en la infraestructura. Per exemple, la neu i el gel impedeixen el moviment de les agulles de les estacions i provoca problemes a la catenària i la captació de l'energia per al funcionament dels trens. A més de la línia d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid, també estan sense servei les altres línies AVE que tenen com a punt d'origen o destí la capital espanyola, a més de les línies València-Terol-Saragossa, Saragossa-Castelló-Ariza, Saragossa-Lleida i tot el nucli de rodalies de Madrid.


Els tècnics d'Adif treballen des d'aquest dissabte al vespre, un cop la intensitat de la borrasca ha anat remeti, en la neteja de les agulles en determinades estacions de la xarxa per restablir alguns trajectes al llarg de la jornada d'avui.

Abans, però, cal que una locomotora llevaneus asseguri que no hi ha obstacles a la via, ja que en aquest tipus d'episodis hi poden haver arbres. Si finalment és possible el restabliment, aquest serà de forma gradual i per sota les prestacions habituals, amb una velocitat més limitada en funció de les condicions de visibilitat i les condicions meteorològiques, segons avisen Renfe i Adif.

Problemes amb el subministrament elèctric en algunes localitats catalanes

El temporal no només ha afectat de ple les connexions ferroviàries i per carretera, sinó que també ha causat estralls en el subministrament elèctric, sobretot al Priorat. Segons Protecció Civil, uns 300 tècnics treballen per recuperar el subministrament per a 6.360 clients, repartits en una quarantena de municipis.

Amb tot, el municipi més afectat és Agramunt, a la comarca de l'Urgell, on 689 abonats no tenien llum a les 15.00 hores d'aquest diumenge. En aquest cas, la companyia responsable ha informat que té identificada l'avaria, provocada per la neu, i que treballa per donar-li solució.