Investigació càncer

L'avenç de científics catalans per curar el càncer de mama: és clau

Aconsegueixen curar del tot ratolins malalts del càncer de mama més agressiu

Un grup d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Biomèdiques ha descobert un abordatge que pot incrementar «radicalment» l'èxit de la immunoteràpia en un dels tipus de càncer de mama més agressius.

Es tracta del triple negatiu, el qual representa un 15% de casos, però és un dels de progressió més ràpida i afecta pacients més joves. 

Els investigadors han trobat que les cèl·lules mare tumorals són la causa principal de la resistència als tractaments en immunoteràpia, en aquest tipus de càncers.

La raó és que aquestes cèl·lules són invisibles al sistema immunitari i això fa que la immunoteràpia no funcioni. 

Quina és la causa d'aquesta invisibilitat?

L'estudi planteja un abordatge en models preclínics, per fer que les cèl·lules mare canceroses es tornin visibles per al sistema immunitari, i d'aquesta manera sigui més fàcil per als especialistes eliminar el tumor.

La causa de la invisibilitat de les cèl·lules mare tumorals és que aquestes cèl·lules més agressives inhibeixen un gen anomenat LCOR.

Per tant, tenen nivells baixos del factor LCOR, que juga un paper clau perquè les cèl·lules presentin en la seva superfície els antígens. 

Aquests són les molècules que permeten al sistema immunitari diferenciar les cèl·lules normals de les tumorals i atacar les últimes. 

Per què les cèl·lules mare tumorals es fan resistents a la immunoteràpia?

Perquè la baixa presència del factor LCOR en aquest tipus cèl·lules fa que resultin invisibles a les defenses del cos i això les fa resistents a la immunoteràpia en càncer de mama.

Aquesta habilitat de ser invisibles els hi permet sobreviure al tractament.  

La situació es reverteix quan s'activa el gen LCOR

Els investigadors van comprovar, amb ratolins, com aquesta situació es revertia quan s’activava el gen LCOR en aquest tipus de cèl·lules.

En aquest punt, es posava en marxa la maquinària per a ser detectades pel sistema immunitari. 

Per tant, es reconfigura el tumor per fer-lo totalment visible i sensible a la immunoteràpia. Passant de la invisibilitat a la visibilitat.

Els tumors s'eliminen completament

Els investigadors van comprovar com combinant aquesta aproximació amb la immunoteràpia, la resposta al tractament era total i s'eliminaven els tumors. A llarg termini, els ratolins es van curar.

Aquest fet, permet evitar la reaparició del càncer i la generació de resistències.

Vacuna covid-19
L'estudi s'ha inspirat en el disseny de les vacunes contra la covid-19. | EP

Inspirats en el disseny de les vacunes contra la covid-19

Els investigadors es van inspirar en el disseny de les vacunes d'ARN missatger contra la covid-19 i van decidir utilitzar una estratègia similar per transportar i introduir en les cèl·lules tumorals ARN del gen LCOR i activar la seva funció.

Es van desenvolupar petites estructures en forma de bossa formades a les cèl·lules, per traslladar aquesta informació i es va comprovar que ho feien de forma exitosa, impedint la invisibilitat de les cèl·lules mare tumorals.

Aquest estudi podria ser aplicat a altres tipus de càncer

Aquesta estratègia pot ser aplicable a altres tipus de tumor, de càncer de mama o d'altres, tot i que primer caldrà realitzar estudis de seguretat i assajos clínics en humans.