Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb les 4 etiquetes de la DGT

Avís als conductors amb etiqueta B: la DGT aclareix què passarà quan comenci el 2024

El funcionament de les Zones de Baixes Emissions es fa cada cop més palès

No es parla de res més. Les Zones de Baixes Emissions ja s'han engegat i són molts els municipis que han d'implementar noves normes de circulació. Entre ells, ciutats com Madrid o Barcelona destaquen.

Els dos principals nuclis urbans del nostre país han estat els primers a prendre mesures per satisfer les decisions de la Unió Europea. Per això, totes dues han regulat el trànsit de vehicle amb l'objectiu de reduir les emissions. Tot i això, aquestes mesures aniran a més amb el pas del temps. De fet, ja es coneix el que pot passar amb alguns vehicles a partir de l'any que ve.

El projecte de Zones de Baixes Emissions

Dins de l'article 10 del Reial decret 1052/2022 del 27 de desembre queda exposat que el projecte de Zones de Baixes Emissions, una de les grans novetats, s'haurà de revisar 3 anys després d'establir-se.

Després, el projecte tornarà a ser revisat cada quatre anys com a mínim més tard. D'aquesta manera, es vol aconseguir que es pugui demostrar estar assolint els objectius que s'hi defineixen.

Imatge de fons de diversos cotxes aparcats i una altra imatge de mans d'una persona al volant d'un cotxe
El projecte s'anirà revisant per demostrar que els objectius es van aconseguint | JaruekChairak, Nednapa

De cara al 2024 hi podria haver més restriccions

Amb tot això, malgrat que les Zones de Baixes Emissions o ZBE són responsabilitat de cada municipi, tots s'hi han d'adaptar i complir els objectius del projecte.

Així mateix, cada municipi també haurà de compartir les evolucions d'aquestes. Per aquest motiu, com a molt tard, el 2024 començarà a veure certes restriccions, sobretot pel que fa als vehicles que tenen l'etiqueta B de la DGT.

Què passarà amb els cotxes d'etiqueta B el 2024 a Barcelona

A Barcelona, d'una banda, l'Ajuntament espera l'aprovació judicial sobre les mesures proposades per complir la normativa d'emissions. Si són aprovades, poden prohibir l'entrada dels cotxes que tinguin l'etiqueta B de la DGT.

Aquesta prohibició afectarà l'àrea metropolitana de la ciutat a partir de l'1 de gener del 2024. Així mateix, també s'han plantejat que els cotxes amb etiqueta C no puguin circular per aquesta àrea el 2030.

El cas de Madrid

En el cas de Madrid, no hi ha novetats, de moment, sobre els cotxes amb etiqueta B, així com respecte a la seva prohibició. Així, el 2024, aquests vehicles podran continuar circulant per la ciutat.

Això sí, no podran entrar dins de les Zones de Baixes Emissions d'Especial Protecció de Districte Centre. És a dir, l'antic Madrid Central. Des de fa anys, només poden passar per allà els vehicles amb etiquetes ECO o 0.

Muntatge del fons desenfocat de cotxes i a sobre la imatge d'una etiqueta de 0 emissions blava
A Madrid Central només hi poden accedir els vehicles amb etiqueta ECO o ZERO | Pexels, DGT

Zones de Baixes Emissions, una lluita contra la contaminació

El projecte de Zones de Baixes Emissions és un dels principals que s'ha dut a terme a Espanya amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire i mitigar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Així mateix, forma part del paquet de mesures que el nostre país ha implementat per fer una transició cap a una mobilitat més sostenible. Les ZBE, a més, s'hauran d'establir a 149 municipis espanyols.

De tots ells, encara són pocs els que les han posat en marxa, cosa que hauran d'anar fent aquests pròxims mesos. De moment, només funcionen a Madrid, Rivas-Vaciamadrid, Barcelona, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, la Corunya, Pontevedra, Còrdova, Sevilla i València.

Això passa amb els vehicles d'etiqueta A

També és interessant saber què passarà amb els vehicles que tenen etiqueta A. Tots els que no siguin turismes (motocicletes, camions, ciclomotors, furgonetes i els reconeguts com a històrics), podran circular fins al desembre del 2024 per ciutats com Madrid.

Tot i això, estan exclosos d'accedir a les Zones de Baixes Emissions de Madrid a partir de l'1 de gener de 2025. A partir d'aquest moment, la seva circulació estarà prohibida, amb algunes excepcions.