Persona obrint una bústia amb una clau

Les autoritats avisen: has d'encendre totes les alarmes si et trobes això a la bústia

Adverteixen d'un intent d'estafa fent-se passar per un organisme oficial

Les autoritats han enviat un avís seriós pel que està passant a tota Catalunya. La policia ha alertat d'un nou tipus d'estafa en què els delinqüents fan servir les mateixes bústies de les víctimes per aconseguir enganyar-les. El propòsit no deixa de ser sempre el mateix: apropiar-se de les dades personals i bancàries dels estafats.

L'encarregat de donar la veu d'alarma ha estat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions a través de les xarxes socials. Desmenteixen que estiguin enviant als ciutadans aquest tipus de cartes, on se'ls reclama que aportin informació personal i alguns documents. L'esquer que fan servir és un possible increment en algunes prestacions.

Persona introduint cartes a una bústia
Els delinqüents no dubten a utilitzar les bústies de les víctimes per dur a terme l'estafa | Getty Images

A l'esmentada notificació que remeten els estafadors apareix el logotip de la Tresoreria General de la Seguretat Social. A primera vista no s'aprecia gaires diferències respecte a una comunicació oficial de l'organisme. Una altra cosa ben diferent és el missatge o la manera de comunicar les intencions, que possiblement no s'ajusten amb les habituals de l'administració.

L'estafa on suplanten la identitat de la Seguretat Social

«Des de la Seguretat Social ens posem en contacte amb vostè perquè cal que ens envieu la següent documentació», comencen dient. Asseguren que la necessiten «a causa de la llei que va entrar en vigor i l'atac informàtic als sistemes d'Hisenda i Seguretat Social».

Assenyalen que a causa d'aquesta anomalia «són moltes les dades dels ciutadans que s'han perdut». Continuen dient que «abans de tot hi haurà un increment de les prestacions, jubilacions». Per això reclamen a les seves potencials víctimes que els remetin una sèrie de documents.

Entre ells, una fotocòpia del DNI, una «foto de l'extracte bancari on aparegui com a titular o autoritzat en una sucursal bancària» i, també, que incloguin una estimació del percebut el mes anterior. Com es pot comprovar a la missiva, el missatge no s'ajusta precisament al contingut de les cartes que pot enviar un organisme públic.

Tampoc no és gaire habitual que reclamin aquest tipus de detalls a través d'aquesta via i, encara menys, que preguntin per l'import de l'última pensió rebuda.

Expliquen a l'esmentat document que està arribant a les bústies que el suposat augment oscil·larà entre 75 i 150 euros. Des del Ministeri han aclarit a les seves xarxes socials que «si has rebut aquesta carta, t'ho confirmem: és un frau. No som nosaltres».

Més intents d'estafa mitjançant el mòbil o el correu

Aquest tipus d'estafa és molt freqüent, encara que darrerament els delinqüents solen emprar altres canals, principalment els missatges de text o el correu electrònic. Es fan passar per organismes oficials, com la Seguretat Social, l'Agència Tributària o el SEPE per apoderar-se de les dades de les víctimes. A més, s'esforcen perquè els seus enganys resultin tan creïbles com sigui possible i, de vegades, aconsegueixen que els ciutadans caiguin al seu parany.

Foto d'una persona fent servir un telèfon mòbil.
Els intents d'engany també són freqüents per SMS | Canva

Fa unes quantes setmanes la Seguretat Social va denunciar a través de les xarxes socials un altre intent d'estafa. Aquesta vegada va ser per mitjà d'un missatge SMS en què pretenien convèncer l'usuari perquè actualitzés les seves dades i així poder continuar cotitzant a l'organisme. Posaven a la seva disposició un enllaç on havien de punxar.

Tant l'administració com la policia posen en alerta els ciutadans i els emplacen a ignorar aquest tipus de missatges. Principalment perquè mai no recorrerien a aquestes vies per actualitzar la seva situació, ja disposen d'altres canals oficials molt més fiables.

En qualsevol cas, mai no s'ha de punxar sobre cap enllaç que ens arribi procedent d'un destí desconegut. Seria una manera molt senzilla de perdre les nostres dades personals i bancàries. Per realitzar qualsevol tràmit amb ells et convidaran a fer-ho a través de la seu electrònica o a les seves delegacions.