Imatge de fons d'una persona amb un mòbil i una targeta a la mà i una altra amb mans amb bitllets

L'avís del Banc d'Espanya a tots els que paguen amb targeta les compres

L'ús dels diners en efectiu s'ha reduït amb el pas dels anys, i els usuaris s'enfronten a una sèrie d'obstacles en pagar electrònicament

Els pagaments en efectiu s'han reduït amb el pas dels anys. Cada cop són més les persones que opten per comprar amb la targeta de crèdit. Fins i tot fent servir el telèfon mòbil en detriment del mètode tradicional.

La comoditat i facilitat de pagar només apropant l'smartphone al datàfon ha provocat una transformació a la societat a l'hora de fer transaccions de diners.

Tot i això, malgrat el creixement del pagament amb targeta, els usuaris encara s'han d'enfrontar a una sèrie d'obstacles. Segons dades recopilades pel Banc d'Espanya, el 16% dels negocis imposen un import mínim per no pagar en efectiu, que es mou al voltant dels 11 euros. Aquest requisit se sol atribuir a les comissions bancàries que els comerços han d'afrontar i, així, tenir un marge de benefici.

Les comissions, segons el Banc d'Espanya, "són cada cop més baixes"

Tot i això, aquests límits s'han reduït els últims anys, i cada vegada és més complicat trobar-se amb un local que imposi un límit per fer pagaments amb targeta. El Banc d'Espanya informa que les comissions per operació són "cada cop més baixes", i la previsió és que continuïn disminuint. Els requisits per acceptar pagaments amb targeta es rebaixarien amb el temps.

Aquesta pràctica ha anat perdent pes, però és totalment legal si l'establiment compleix la normativa vigent. Els negocis que vulguin establir un import mínim per utilitzar la targeta de crèdit ho han de comunicar de manera clara i visible al públic a través de cartells informatius.

El Banc d'Espanya prohibeix la discriminació de clients que optin per pagar electrònicament, i impedeix la imposició de recàrrecs addicionals a l'hora de cobrar el pagament corresponent.

Per tant, les limitacions en el pagament amb targeta es poden dur a terme sempre que se segueixin una sèrie de condicions. L'ascens del mètode electrònic és imparable i cada cop està més assentat a la vida quotidiana.

El Banc d'Espanya és conscient d'aquest canvi i els límits acabaran desapareixent. Pagar en efectiu s'ha convertit en una cosa puntual, i és complicat trobar joves que disposin de diners en metàl·lic. Els temps canvien, i els negocis ho hauran d'acceptar.