Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

Avís del Banc d'Espanya als seus treballadors: «No es podrà mantenir»

Advertència alarmant del governador del Banc d'Espanya als treballadors

La inflació no para d'augmentar al nostre país després que esclatés el conflicte bèl·lic a l'est d'Europa amb la invasió russa a Ucraïna.

Un problema que preocupa tots els espanyols i en què ha posat el focus fa unes hores el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos. En concret, ha fet unes declaracions contundents en un esmorzar empresarial organitzat per 'Hill & Knowlton'.

De Cos considera «particularment important» evitar igualar les pujades salarials a increments de l'IPC. Alhora, el governador del Banc d'Espanya creu que aquesta desindexació ha de ser part del pacte de rendes.

El governador del Banc d'Espanya llança un avís sever als treballadors

Per De Cos, els empresaris han de rebutjar una deriva inflacionària. I és que aquesta «exigeix acordar un pacte de rendes entre treballadors i empresaris en què tots acabaran guanyant a mitjà termini. Però tots han d'assumir una pèrdua a curt termini», ha afirmat.

«Ni els treballadors podran mantenir el seu poder adquisitiu a curt termini, ni les empreses seran capaces de mantenir els seus marges», ha assenyalat De Cos.

Imatge d'un bitllet de 100 euros guardant-se dins d'una butxaca
Avís a navegants del governador del Banc d'Espanya | CatalunyaDiari

Les informacions que posseeix el Banc d'Espanya reflecteixen que el repartiment de costos ja s'està fent. «Els treballadors estan perdent poder adquisitiu i les empreses estan reduint els seus marges», anuncia.

Sobre això, va sol·licitar «compromisos explícits» de moderació dels marges empresarials i en les pujades de sous. Vol que les empreses i els treballadors comparteixin les pèrdues. «Ni les empreses ni els treballadors podran mantenir les seves rendes», ha dit.

Aquest acord hauria de recollir «compromisos pluriennals tant en increments salarials com en protecció de l'ocupació». Així, hi hauria «certesa» per a les llars i empreses a l'hora d'«afrontar decisions de despesa i inversió».

Un treballador a l'obra
«Els treballadors no podran mantenir les rendes», segons Pablo Hernández de Cos | GTRES

A més, veu vital crear un pla de mesures, ja que «l'impacte no es produirà de la mateixa manera a tots sectors», per la qual cosa demana «cert grau de flexibilitat». Però cal rebutjar clàusules de revisió salarial d'acord amb l'IPC general.

Alhora, De Cos desitja que s'eliminin de la negociació salarial allò relacionat amb productes energètics, fixats per una gran volatilitat de preus, encara que considera que aquest fenomen no serà «durador».

«Tots han d'assumir una pèrdua a curt termini»

Respecte a la patronal, De Cos vol que aquestes mesures sobre els sous han d'anar al compàs de «compromisos explícits de moderació dels marges empresarials». Només així «es pot assegurar que la moderació salarial es trasllada de manera efectiva a la competitivitat empresarial», ha indicat.

Imatge de Pablo Hernández de Cos parlant en una ponència
Pablo Hernández de Cos ha parlat molt clar sobre les rendes dels treballadors i empresaris | Europa Press

I és que això provocaria més pressió inflacionista a curt termini que també s'allargaria al mitjà termini. «Evitar aquesta espiral no és gens fàcil ni gratificant, i exigeix acordar un pacte entre treballadors i empresaris en què tots acabaran guanyant a mitjà termini. Però tots han d'assumir una pèrdua a curt termini», ha exposat aquest dimecres.

Ajudar les llars de rendes més baixes

Per Hernández de Cos, la política fiscal ha d'actuar «de manera molt granular i focalitzada», i centra els seus objectius a donar suport a les llars, empreses i sectors més afectats.

Sobretot, veu important ajudar les llars de rendes més baixes. «Aquests són els que pateixen més l'impacte de la inflació. I també cal ajudar les empreses més intensives en energia», argumentava.

Finalment, espera que aquestes mesures «siguin temporals» per no elevar encara més el dèficit estructural i «selectives» per evitar un impuls fiscal generalitzat. I és que no seria aconsellable que aquestes augmentin els «colls d'ampolla ja existents als sectors més tensats» amb les conseqüències que provocaria als preus.