Muntatge amb fotos de Willy Dobid i un franctirador.

El millor franctirador del món, Willy, mor al cap de 20 minuts d'arribar a Ucraïna

Willy s'havia unit a la legió d'Ucraïna per combatre la invasió russa

Willy Dobid, conegut com Wali, va dir fa una setmana que es presentava voluntari a Ucraïna per combatre a les forces invasores russes. La notícia va ser acollida amb un gran entusiasme, sobretot si tenim en compte que és considerat el millor franctirador del món.

Aquest soldat canadenc havia participat en diverses missions que el van portar a l'Afganistan o l'Iraq. Era conegut per tenir molt bona punteria amb les armes i abatre a molts enemics.

Però les últimes hores, mitjans russos han dit que Willy hauria mort a Mariúpol. Només 20 minuts després que arribés a la ciutat. En qualsevol cas, no està confirmat que hagin posat fi a la seva vida.

Mitjans ucraïnesos van desmentir aquesta informació i van acusar Rússia de fer una falsa campanya a les xarxes socials. Des d'Ucraïna diuen que «és dubtós que hagi estat abatut, per no dir impossible».

Expliquen que «no es trobava a Mariúpol. Està operatiu i ja té onze baixes confirmades», diuen.

Imatge de Willy Dobid.
Willy Dobid podia haver mort a Ucraïna, segons els mitjans russos. | ARXIU

Aquests punts de vista tan diferents han provocat que les xarxes socials esclatessin. Hi ha un bàndol que creu que el militar ha estat abatut i un altre que diu que segueix viu.

Sembla que no caldrà esperar gaire per conèixer el seu estat. El franctirador sol comunicar-se amb regularitat amb el Daily Mail canadenc. Per mitjà del telèfon intenta aportar el seu punt de vista sobre la guerra.

Fa tot just un parell de dies va fer una entrevista. El militar estava amagat a dalt d'un edifici mig derruït de la capital d'Ucraïna. Ha dit que «no m'agrada la idea de disparar a ningú, però quan arribi el moment d'estrènyer el gallet, no ho dubtaré».

Willy Dobid explicava al periòdic que «si Putin vol Kíev haurà de pagar un preu molt alt. Ningú vol els russos aquí». A més, deia que els contrincants «perdran tantes vides que això es convertirà en un altre Stalingrad».

Fa uns dies arribava a Ucraïna amb el cartell d'heroi. Aquesta fama la va aconseguir el 2015, quan es va allistar a les forces kurdes situades a l'Iraq per combatre l'Estat Islàmic. En un dia va posar fi a la vida de 40 persones, a més d'abatre a un home a 3.540 metres.

Aquest franctirador és el soldat més popular de la legió estrangera que ha aconseguit reclutar Ucraïna. Ell no es defineix com el millor del món, encara que sí com el més famós.

Willy Dobid, al mig d'una batalla

Queda per comprovar si són certes les informacions sobre Willy Dobid difoses per part dels mitjans controlats per Putin. A Ucraïna desconfien del tot de la versió donada per Rússia. No creuen possible que ho haguessin matat.

Principalment perquè no es trobava al lloc on el situen. Dilluns passat 14 de març era a Kíev, per la qual cosa no ho veurien gaire lògic que en qüestió d'hores arribés a Mariúpol.

Imatge de Willy Dobid.
Willy, preparat per lluitar contra els seus enemics. | ARXIU

Aquest militar té molta experiència. Té 40 anys, és programador informàtic i va deixar al Canadà a la seva dona i el seu fill per unir-se a l'exèrcit d'Ucraïna.

Willy, a més de lluitar a Síria, l'Afganistan i l'Iraq, va estar a un batalló on hi ha franctiradors molt qualificats. Són capaços de donar al blanc amb un rifle McMillan a una distància de més de 2000 metres. Es tracta d'una arma que fan servir les tropes nord-americanes i canadenques.