Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona pensativa davant d'una sucursal de CaixaBank.

L'avís de CaixaBank als clients: suplanten la seva identitat per instal·lar un virus

La coneguda entitat ha llançat un nou avís que també afecta altres empreses com Endesa amb el mateix objectiu

La seguretat cibernètica ha esdevingut una prioritat per a individus i empreses. Recentment, s'ha detectat una amenaça nova que involucra la suplantació d'identitat de dues grans entitats: CaixaBank i Endesa.

Aquesta estafa té com a objectiu propagar el codi maliciós conegut com Agent Tesla, posant en risc la informació personal i financera dels usuaris.

Així funciona l'estafa de què adverteix CaixaBank

Els delinqüents usen tècniques molt professionals per atacar les seves víctimes. Aquesta vegada, es basen en enviar un correu electrònic que, suposadament, és una empleada de CaixaBank. Hi manen documentació amb una assegurança de vida.

Correu electrònic amb assumpte
Aquest és el correu on suplanten CaixaBank | ESET

Si la persona no ha contractat aquesta assegurança sospitarà. Tot i això, si ho ha fet, pot ser víctima de l'estafa. Una cosa semblant passa amb Endesa, on envien una factura pendent de pagament.

Tot i això, els dos casos tenen el mateix objectiu. En ells va amagat un arxiu maliciós amb el codi maliciós Agent Tesla. Aquest intentarà robar les credencials desades al dispositiu.

Agent Tesla és un tipus de codi maliciós especialitzat en el robatori d'informació. Aquest programari maliciós pot capturar dades sensibles com ara contrasenyes, informació bancària i altres detalls personals. Quan el malware s'instal·la al dispositiu de la víctima, comença a recopilar i enviar aquesta informació als ciberdelinqüents.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
Dins s'amaga un codi maliciós que roba les teves credencials | Getty Images

Consells per evitar ser víctima d'aquesta estafa

Amb l'objectiu que no hi hagi més víctimes, des de CaixaBank ofereixen diversos consells per no ser víctima d'aquesta estafa i d'altres:

  • Verificar la font: abans d'obrir qualsevol correu electrònic, assegureu-vos que prové d'una font fiable. Revisa l'adreça de correu del remitent i cerca qualsevol irregularitat.
  • No fer clic a enllaços sospitosos: si reps un correu que et demana fer clic a un enllaç o descarregar un fitxer, verifica primer amb l'entitat suposadament emissora del correu.
  • Actualitzar programari de seguretat: mantingues el teu programari antivirus i antimalware actualitzat per detectar i eliminar amenaces potencials.
  • Educació i consciència: informa't i educa els teus familiars i amics sobre aquest tipus d'estafes. La prevenció és la millor defensa.

Si sospiteu que has estat víctima d'aquesta estafa de CaixaBank, actua ràpidament. Canvia totes les contrasenyes i contacta amb el teu banc per informar sobre possibles activitats fraudulentes. A més, realitza un escaneig complet del dispositiu amb un programari antivirus actualitzat.