El doctor César Carballo ha llançat un missatge urgent a tots els espanyols. «Ens queden vuit setmanes, sobretot a la gent amb factors de risc, majors de 65 anys, així que ara és el moment de protegir-se. Quedin-se a casa, només els demanem vuit setmanes. És una mica de sacrifici, però donarà molt resultat».
Així va parlar el cap d'Urgències de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, César Carballo, en la seva aparició en «La Sexta Noche» aquest cap de setmana. L'especialista ha demanat un últim esforç als espanyols, en moments especialment crítics.
El doctor Carballo ha intervingut en el programa de la Sexta en un moment en el qual s'han tornat a encendre les alarmes a Espanya, a causa d'un nou augment de la incidència. A penes recuperats de la tercera onada, el repunt a les portes de la Setmana Santa acosta una mica més la quarta onada, de la qual els experts fa temps que adverteixen.
«Totes les llums d'emergència estan en vermell», va assegurar el doctor Carballo, «i això que anàvem anunciant que venia una quarta onada». Des de fa ja diversos dies, Sanitat ve advertint d'un canvi de tendència, que podria empitjorar en els pròxims dies quan arribin les dades del pont de Sant Josep i les festes il·legals dels últims dies.
Els experts han notat un cansament social cada vegada més gran, que porta a una relaxació de la disciplina. Aquest cap de setmana ha estat especialment conflictiu, per les polèmiques imatges de les aglomeracions de turistes sense mascareta i les botellades al carrer que ha causat una gran indignació entre els espanyols.
Sanitat ha optat per no endurir les restriccions per Setmana Santa, però en algunes zones de la costa ja han experimentat un augment notable de la població i comencen a pujar els casos. A Sanxenxo, Pontevedra, s'ha decretat el tancament dels interiors dels bars i restaurants per un repunt de casos positius.
El doctor Carballo ha recordat que mantenir l'estabilitat en les xifres és clau per a afrontar l'estiu amb major optimisme. La idea continua sent la mateixa: si es compleixen les restriccions rigorosament i s'evita la quarta onada, Espanya entraria a l'estiu amb unes perspectives molt millors per a aixecar la majoria de les restriccions.
Amb la vacunació avançant i els casos al mínim, el país podria reactivar el turisme i permetre la mobilitat, tant a l'interior del país com a l'estranger. Algunes mesures sanitàries, com la mascareta, hauran de mantenir-se encara durant diversos mesos, però es podrà anar recuperant la vida normal amb molta més rapidesa.
Però per a aconseguir-ho, els metges demanen reduir la mobilitat al màxim almenys algunes setmanes més. El doctor Carballo calcula que vuit setmanes, és a dir, dos mesos. En aquest temps caldria evitar els desplaçaments innecessaris i sacrificar les vacances de Setmana Santa. A més, ha posat l'accent en les vacunes.
El doctor ha demanat als espanyols que confiïn en totes les vacunes i que acudeixin a vacunar-se quan siguin citats: «No esperin altres vacunes, si us plau, perquè els problemes els tindrem avui». Amb el temps arribaran altres vacunes, com l'espanyola, que el doctor Carballo ha dit que «serà la que erradiqui el virus».
Però segons l'expert, no podem esperar que arribin vacunes millors, «cal vacunar-se ja. No podem esperar a desembre o gener de l'any que ve, encara que sigui una vacuna fantàstica, perquè els problemes els estem tenint ara, la quarta onada la patirem ara, la gent ingressarà i morirà ara».
Com serà la quarta onada
Precisament sobre la quarta onada, els experts creuen que serà menor que la tercera, perquè ja s'han vacunat els més grans en residències, i està a punt de concloure la vacunació dels majors de 80 anys. Però continuen existint riscos, com la circulació de les noves variants més contagioses, que han demostrat que poden provocar brots letals, i el fet que encara no s'han vacunat els majors de 65 anys.
A Espanya, la mitjana d'edat dels ingressats en l'UCI és de 63 anys, i la majoria d'ells encara no s'han vacunat. Això significa que continua havent-hi una part de la població exposada a les noves variants més contagioses. I a més, una nova onada d'ingressos hospitalaris seria un nou cop a un sistema sanitari esgotat.
En l'horitzó està el 9 de maig, quan finalitza l'estat d'alarma a Espanya. Què succeirà després? Hi ha dos escenaris. Un optimista, amb l'obertura de fronteres i l'aixecament de les restriccions per a viure un estiu normal. I una pessimista, amb els efectes de la quarta onada encara candents, que obligaria a retardar aquesta tornada a la normalitat. El doctor Carballo ho té clar. Aguantar vuit setmanes més. No queda una altra.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]